Hopp til innhold

– Vår alles plikt å kjempe for frihet

Det er viktigere enn på lenge at vi bruker 17. mai til å tenke på hvor dyrebar friheten vår er, sa Venstre-politiker Abid Raja i sin tale i Falstadskogen i Levanger.

abid raja

FØRSTE MUSLIM: Abid Q. Raja var årets 17. mai-taler på Falstad, og ble den første muslimen som holdt tale der. Her sammen med Levanger-ordfører Robert Svarva.

Foto: Terje Næss

– Ikke mine, men deres fedre har kjempet for friheten vi har i dag. Men jeg skal kjempe med dere - mot alle de som ønsker å ta fra oss friheten: Ytringsfriheten, demokratiet, likestillingen, sa Raja i talen.

– Nei, slike som meg var ikke her til å stå opp mot nazistene, men mange som meg er her nå for å stå opp mot islamistene – sammen med dere. Ingen skal kunne true oss til taushet, fortsatte han.

Frihet og ettertanke

Falstad var fangeleir for poltiske fanger og ble opprettet av det tyske sikkerhetspolitiet i 1941.

– En feiringens dag som 17. mai bør gi rom for å reflektere også over de grufullheter som skjedde, selv om vi først og fremst i dag skal glede oss. Glede oss over den friheten som mange ble torturert i forsøket på å vinne tilbake, sa Raja, og fortsatte:

Ifølge Raja gir ideen om frihet oss i dag glede og en varm følelse, mens Falstad-fangene nok assosiserte frihet med helt andre følelser.

– Ethvert uttrykk fangene her gav av frihet, ble slått kraftig ned på. Å føle frihet var forbudt. Å føle frihet var vondt.

Siterte Falstad-fange

Venstre-politikeren siterte fra et dikt av Falstad-fangen Odd Lie, som omhandler blant annet lengsel etter frihet:

– Det er viktig å merke seg hvor vakker friheten er for dem som ikke får føle den. Men frihet skal ikke være en drøm. Den skal virkeliggjøres, oppleves og den skal leves ut. Og det er vår alles plikt å kjempe for dette, sa Raja.

Han påpekte at han selv var en frittalende person, og at flere av Falstad-fangene var nettopp slike typer:

– I en tid man ofte kunne redde seg selv og sin familie ved å tie, valgte mange å kjempe for sine inderligste behov, selv om man visste hva det horrible SS-systemet var i stand til, sa Venstre-politikeren.

– Ærefullt

Raja ble den første muslimen som holdt tale på Falstad, og sa at han sto der «med et hav av følelser».

– Spesielt er det også at jeg, i nærhet til denne grusomme fangeleiren, der også muslimer mest sannsynlig har måtte bøte med livet har jeg blitt fortalt, kan stå og snakke fritt til dere, sa stortingsrepresentanten.

– En helt utenkelig og til og med kanskje absurd tanke for en muslim kun 70 år tilbake i tid. Det er også derfor et ærefullt oppdrag å få anledning til å dele noe tanker med dere, la Raja til.

Laster Twitter-innhold