NRK Meny
Normal

– Utrolig kjipt å være førstemann som ryker

Hjemmelaga sushi ødela for Martin Wenstad Janssen da han skulle konkurrere med ti andre om tittelen «Norges tøffeste».

Martin Wenstad Janssen

Martin Wenstad Janssen (26) var matforgiftet i dagene før opptakene av Norges tøffeste. Andre deltagere har fortalt hvordan de gikk ned flere kilo under den harde innspillingsuka, mens Martin hadde mistet tre kilo allerede før han møtte opp på Hegra festning i Nord-Trøndelag. Her bærer han ei bøtte under det flere mil lange løpet som deltagerne måtte gjennomføre den første natta.

Over 800 unge menn og kvinner søkte om å få bli med på NRKs nye realityserie på tv, som hadde premiere på NRK 3 tirsdag kveld.

Ti personer fikk lov til å måle krefter mot hverandre, men allerede i første episode måtte en av dem forlate resten av gruppa.

– Det var ikke etter planen at jeg skulle ryke ut som førstemann. Det var utrolig kjipt, sier Martin Wenstad Janssen.

SE FØRSTE EPISODE AV NORGES TØFFESTE I VINDUET UNDER:

Programleder Ailo Gaup sender ti gjennomtrente deltakere ut i harde fysiske og psykiske oppgaver. I en kald og fuktig fjellbunker i Stjørdal lever de på militærrasjoner og sover i feltsenger. For hvert program blir de stadig færre. Hvem gir opp - og hvem blir Norges tøffeste? (1:6)

Var dehydrert, utsultet og syk

26-åringen gikk helt tom for krefter da deltagerne måtte løpe flere mil under sin første natt på Hegra festning i Nord-Trøndelag.

Skylda legger han på en hjemmelaget sushimiddag som han spiste tre dager før starten av den beinharde innspillingsuka.

I lang tid hadde han trent 15 til 20 timer i uka for å forberede seg så godt som mulig, men planen om å spare krefter i de siste dagene før konkurransen ble ødelagt av matforgiftninga som han fikk etter å ha spist rå fisk.

– Jeg lå utslått med feber, og alt jeg spiste og drakk gikk rett ut av kroppen. I stedet for å lade opp batteriene, som jeg egentlig skulle disse dagene, var jeg helt utladet. Jeg var dehydrert, utsultet og syk da jeg kom inn på Hegra festning, forteller Martin.

Drakk vann fra sølepytt

Likevel valgte han å prøve seg i konkurransen.

– Jeg vurderte om jeg skulle be NRK om å finne en erstatter for meg, men samtidig tenkte jeg at når man har meldt seg på Norges tøffeste, og ønsker å bli Norges tøffeste, så kjemper man seg gjennom det.

Han merket tidlig under løpet at kreftene tok slutt, og i episoden som ble vist på tv tirsdag, kunne man tydelig se hvor utmattet han var.

– Kroppen hadde ikke mer å gi. Det sa helt stopp. Tunga mi klistra seg fast til ganen fordi jeg var så dehydrert, og det ble så ille at jeg stoppet for å drikke sølevann fra veikanten før jeg løp videre, forteller Martin.

– Ville ikke være feig

Martin Wenstad Janssen

Selv om han var førstemann ut av konkurransen, kan Martin fortsatt skryte av å være en av de ti som ble valgt ut blant over 800 søkere til tv-serien Norges tøffeste.

Foto: Cathrine Dillner Hagen, NRK

Som sistemann i mål måtte han ut i en duell med en av de andre deltagerne.

Utfallet der kunne blitt annerledes hvis han hadde valgt ankelskadde Sunniva, men Martin gikk i stedet for en av de sterkeste utfordrerne i gruppa.

– Jeg kunne helt sikkert gått videre hvis jeg valgte Sunniva, for hun kunne nok ikke gjort så stor motstand ettersom hun nettopp hadde skadet seg. Men det var en fordel jeg ikke ønsket å ha. Det skal være fair, og hvis jeg skal vinne så vil jeg at seieren skal smake. Jeg vil heller bli båret ut på skjoldet enn å være feig.

Har nedturen over å ryke ut lagt seg nå?

– Jeg har latt det synke inn og jeg har akseptert det som har skjedd. Når man blir med på noe slikt som dette så er det en risiko for at man ryker først. Da er man villig til å ta den risikoen, og den risikoen fikk jeg smake på.

For å finne ut hvem som vinner Norges tøffeste kan du følge med på NRK 3 hver tirsdag klokka 22.25, eller klikke deg inn for å se episodene på NRKs nett-tv.