Hopp til innhold

– Utestenging rammer asfaltansatte

– Utestenging fra asfaltoppdrag i Trøndelag rammer de ansatte, sier ledelsen i Veidekke. Tidligere prissamarbeid kan få konsekvenser for 120 asfaltansatte.

Regionleder Eivind Olav Andersen

Veidekke og NCC er utestengt fra tre asfaltoppdrag på grunn av tidligere pris-samarbeid. Tirsdag blir det kjent om de får noen av de siste fire asfaltkontraktene fra Vegvesenet. Eivind Olav Andersen i Veidekke er bekymret.

Foto: NRK/Veidekke

I morgen får de ansatte i Veidekke vite om de, sammen med NCC, utestenges fra alle asfaltoppdrag i Trøndelag i 2012 på grunn av ulovlig prissamarbeid for fire år siden.

Regionleder Eivind Olav Andersen

Eivind Olav Andersen.

Foto: Veidekke

– Jeg er bekymret, sier regionleder Eivind Olav Andersen, som har ansvaret for alle de 120 ansatte i Veidekke i Nord-og Sør-Trøndelag.

Skjebnedag

Andersen tok over som leder etter Odin Kringen, som tidligere har innrømmet og beklaget omfattende prissamarbeid med NCC i Midt-Norge. Kringen hevder at han handlet på ordre fra ledelsen.

Veidekke og NCC har vært de to største entreprenørene i asfaltbransjen i Trøndelag, og prissamarbeidet foregikk i perioden 2005 til 2008.

Tirsdag avgjør Statens vegvesen hvem som får de fire siste asfaltoppdragene på riks- og fylkesveger i Trøndelag.

Spent

– Det blir spennende, sier en oppriktig regionleder i Veidekke, Eivind Olav Andersen. Men han frykter de skal bli straffet for noe andre har gjort.

Før helga kom beskjeden om at både Veidekke og NCC er utestengt fra tre asfaltoppdrag i Trøndelag.

Verdien på de syv asfalteringsoppdragene fra Statens vegvesen i Trøndelag i år er på vel 200 millioner kroner.

Åpenhet viktig

Siden Andersen tok over som ny leder, har Veidekke lagt mye vekt på å få alle fakta på bordet om det som skjedde.

– Vi har jobbet natt og dag for å få mest mulig fakta på bordet. Det er svært urettferdig, dersom vi skal straffes for noe andre har gjort, sier Eivind Olav Andersen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kolo Veidekke asfalterer

Ledelsen i Veidekke mener det er urettferdig dersom de mister alle asfaltkontrakter i Trøndelag på grunn av feil andre har gjort i 2005-2008.

Foto: Veidekke ASA

Han og ledelsen i Veidekke ba for ett år siden selv om å bli gransket av Konkurransetilsynet. Prissamarbeid er noe de tar sterkt avstand fra.

Veidekke i Trøndelag har 120 asfaltansatte fordelt i Oppdal, Trondheim, Stjørdal, Steinkjer, Namsos og Ørland.

– Jeg frykter vi kommer i en slik situasjon at vi ikke vil klarer å sysselsette alle gjennom hele sesongen, sier regionleder for asfalt Region Midt, Eivind Olav Andersen.

Ser alvorlig på prissamarbeid

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen

Terje Moe Gustavsen.

Foto: Margret Helland / NRK

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen begrunnet mandag hvorfor de utestengte NCC og Veidekke fra tre asfaltoppdrag før helga.

– Prissamarbeid er svært alvorlig. Vi vil gi et klart signal om at dette er noe vi ikke tolererer, sier Gustavsen til NRK.

De siste fire asfaltoppdragene deles ut tirsdag, og Gustavsen sier det er lite sannsynlig at det blir en annen håndtering av disse kontraktene.

Fristen for å klage er satt til 9. mars.

NCC har 40 ansatte i Trøndelag, som jobber med asfaltering.

Kommunikasjonssjef Tore Heimdahl i NCC sier det er for tidlig å si hvordan en eventuell utestenging fra asfaltoppdrag, kan ramme bedriften.

Heimdahl sier at NCC etter at ulovlig prissamarbeid ble avdekket i Trøndelag, har lagt sterkt vekt på å formidle moral og etikk internt i bedriften, og hvor alvorlig slike brudd på konkurranseloven er.