– Unngå rundballer langs veien!

Statens vegvesen ber norske bønder lagre rundballene sine lenger inn på jordene for å unngå viltpåkjørsler.

Høyballer langs veien

Slik ser det ut på fylkesveg 769 ved Salsnes i Fosnes kommune. Statens vegvesen mener det kan føre til farlige trafikksituasjoner.

Foto: Statens vegvesen
Elg påkjørsel

Mange elger ender livet sitt på denne måten.

Foto: Torjus Kleiven Kandal

– Vi vil minne bøndene på å bruke litt sunt bondevett når de lagrer rundballene sine fremover, sier Ola Belsaas i Statens vegvesen til NRK.no.

De siste årene har vegvesenet oppfordret flere gårdsbrukere til å flytte rundballene lenger bort fra veien, for å hindre viltpåkjørsler.

Elg og hjort er nemlig veldig glad i gresset i rundballene når den andre maten er nedsnødd.

– Bør ligge 7 meter fra veien

Årets første slått er rett rundt hjørnet, og vegvesenet håper bøndene kan legge rundballene lenger inn på jordene fra starten av, slik at de slipper å flytte dem senere.

– Vi opererer med en sikkerhetsavstand på sju meter langs veiene, og mener dette bør være et minimumskrav for rundballene også. Bønder som bor i områder med mye vilt bør flytte ballene enda lenger inn, sier Belsaas.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Elg ved høyballer

Elgen spiser gjerne av rundballene på vinterstid.

Foto: Knut Reitan / NRK

Egentlig er rundballene så store og tunge at de krever søknad om plassering og går under kravet om byggegrense. Men Belsaas mener det bør holde med sunn fornuft.

– Det blir altfor komplisert, både for bøndene og for oss, ettersom byggegrensene er forskjellige fra vei til vei. Vi håper bare at det sunne bondevettet kan strekke seg enda litt lenger og omfatte trafikksikkerhet også.

Frykter sølete veier

– Vi ønsker jo alle sammen at det skal være trafikksikkert på veiene, og det vil jo vi gjerne bidra til, sier leder Asbjørn Helland i Nord-Trøndelag bondelag til NRK.no.

Likevel ser han flere problemer med å flytte rundballene inn på jordene.

– Vi må jo hente dem i all slags vær gjennom vinteren og våren. Hvis vi må kjøre lenger utpå jordene så er det mye større sjanse for at vi drar med oss mer søle og skitt ut i veien, og det er jo uheldig for trafikkforholdene det og.

Bekymret for distraherte bilførere

Bondeaksjon

Bøndene brukte rundballene for å få frem budskapet sitt under streiken.

Foto: Bjarte Johannesen

Vegvesenet er også bekymret for at bilister blir distrahert av ting som står skrevet på rundballene. Under bondestreiken tidligere i år var det mange rundballer langs veiene med skrift og sure fjes.

Men det argumentet synes bondelaget blir for svakt.

– Det tror jeg må være i veldig liten grad, så det medfører ingen stor fare, det kan jeg ikke forstå, sier Helland.

Sender oppfordring tilbake

Han benytter anledningen til å komme med en oppfordring tilbake til Statens vegvesen.

– Vi er bekymret for at vegvesenet ikke slår veikantene tidlig nok. Vi ønsker at de gjør det tidligere slik at ugresset ikke sprer seg utover åker og eng, og vi må bruke mer ressurser på å holde det i orden.


Video fra Trøndelag

Arnt Helge Volden gjorde et oppsiktsvekkende funn da han gikk seg på et hvalbein i Agdenes. som trolig er mellom 8000-12000 år gammel i Agdenes
Trøndere har alltid satt pris på en god kopp kaffe, men for 20 år siden ble vi introdusert for en ny smaksopplevelse - siden da har det dromedar kaffebar blitt en stor og sentral del av Trondhjems kaffekultur .
En kulokk av Grieg stod på programmet da musikere fra Luftforsvarets musikkorps opptrådte for et helt nytt publikum på Skatval i dag.