Hopp til innhold

– Trondheim er et veldig spesielt sted for oss

Kongen kalte seg selverklært skaptrønder da han åpnet hagefesten i Stiftsgårdsparken.

Kong Harald taler i Stiftsgårdsparken

TAKKET: – Vi har gledet oss veldig, og takker alle som har bidratt, sa kong Harald i sin tale i Stiftsgårdsparken

Foto: NRK

Etter jubileumsgudstjenesten ankom kongefamilien Stiftsgårdsparken klokken 15 i ettermiddag. De var klare for hagefest og flere var pyntet sommerlig med blomsterkranser.

Kong Harald åpnet seg festen med tale.

– Trondheim er et veldig spesielt sted for oss. Ikke bare for dronningen og meg, men for hele det norske monarkiet og dets lange linjer og dype røtter. I Nidarosdomen kjenner vi virkelig hvordan historien griper inn i våre liv og plasserer oss i en lang rekke av mennesker og begivenheter som til sammen skaper vårt lands historie, sa kongen.

Skaptrønder

Mange viktige hendelser har blitt markert i Stiftsgården i Trondheim, og dagens markering var en ny slik, trakk kongen frem.

For en selverklært skaptrønder som meg, er det en stor glede å få ønske hjertelig velkommen til hagefest her i vårt trønderske hjem. Vi har gledet oss veldig til denne dagen, og vil takke alle som bidro til det flotte arrangementet i Ravnkloa tidligere i dag.

Det er 25 år siden HM Kong Harald ble signet i Nidarosdomen. I dag har hele kongefamilien feiret jubileet sammen med Trondheims befolkning, og med festgudstjeneste i Nidarosdomen. Her er høydepunktene fra dagens feiring.

FESTDAG: Blant det kongefamilien fikk med seg på festdagen, var folkefest i Ravnkloa, jubileumsgudstjeneste i Nidarosdomen samt hyllest og hagefest i Stiftsgården.

Minner fra 1991

Kongen fortalte at dagens jubileumsgudstjeneste i Nidarosdomen brakte kongefamilien rett tilbake til signingen 1991.

– 23. juni for 25 år siden kommer alltid til å stå for oss som en av de største dagene i våre liv. Inntrykkene var så store, og følelsene så sterke, at alle vi i familien nesten var litt utenfor oss selv da vi kom ut av katedralen til folkehavet som ventet oss, sa Kong Harald.

– Kronprinsen var faktisk så satt ut at han glemte igjen flosshatten sin i kirken. I dag tok ingen av oss sjansen, ingen av oss har hatt på, sa kongen til latter i forsamlingen.

Stor fest i parken

600 var invitert for å feire signingsjubileet med kongefamilien i Stiftsgårdens hage, med både servering og underholdning.

Blant de inviterte var ordfører i Oppdal, Kirsti Welander.

Kirstiwelander

GLEDER SEG: Ordfører i Oppdal Kirsti Welander er en av 600 som har blitt invitert på hagefest.

Foto: NRK

– Dette er første gang jeg møter kongen og jeg gleder meg veldig. Nå kommer vi rett fra kirken og skal i hagefest og så hadde det jo vært utrolig koselig å fått en klem av dem, fortalte hun.

Forskjellig underholdning

ToraOlsborg

UNIKE UTTRYKK: Tora Olsborg er elev ved Thora Storm VGS og har vært med å lage dekorasjoner for Stiftsgården.

Foto: NRK

I Stiftsgården var det innslag fra blant andre Nidaros Nysirkus, Opera ved Marit Johanne Nielsen og jazzmusikere fra NTNU som fremførte et bestillingsverk fra saksofonist Eirik Hegdal.

Elever fra Thora Storm VGS har blant annet laget blomsterdekorasjoner.

– Vi fikk i oppgave å skape bilder hvor vi fokuserte på kommunikasjon og møte. Vi skulle bruke blekk og fargene gul, orange og rosa og med dem skape unike uttrykk, fortalte elev ved skolen, Tora Olsborg.

Det ble servert mat fra Oi! Mat og drikke og Mads Bones skal være konferansier for underholdningen.