Hopp til innhold

– Trodde rutinene var bedre enn dette

Politikere i Trondheim er overrasket og bekymret over sykepleiersituasjonen i kommunen. – Dette er veldig alvorlig, sier kommunalråd Yngve Brox.

Sykepleier på vent

Med få sykepleiere på jobb, blir belastningen større for de gjenværende. Dette går ikke på lang sikt, mener fylkeslederen i Norsk Sykepleierforbund Sør-Trøndelag.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Brox

Kommunalråd Yngve Brox vil ha svar på sykepleierbemanninga i Trondheim.

Foto: Rune Kjær Valberg/NRK
Rita Ottervik

Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik, sier situasjonen er krevende.

Foto: Grete Thobroe/NRK / NRK

– Jeg ble overrasket da jeg hørte denne saken på radio i dag tidlig. Jeg trodde Trondheim kommune hadde gode rutiner for å passe på at rett personale med riktig kompetanse var på plass til enhver tid. Når vi har sykepleiere som uteblir fra jobb, så trodde jeg rutinene var bedre, sier kommunalråd for Høyre, Yngve Brox til NRK.

Det er i forbindelse med formannskapsmøtet i Trondheim tirsdag at kommunalråden krever å få svar på sykepleiersituasjonen i kommunen.

Tirsdag presenterte NRK Trøndelag tall fra ei ny undersøkelse gjennomført av Norsk Sykepleierforbund Sør-Trøndelag. Undersøkelsen viser at nesten hver sjuende planlagte sykepleiervakt i Sør-Trøndelag ikke er besatt av sykepleiere.

– Dette skal vi ettergå

For Trondheim kommune er tallene nesten helt like som på fylkesbasis.

– Dette er noe vi må ettergå. Jeg vil ha rede på situasjonen fra kommunaldirektøren, sier Brox.

– Vi må være sikre på at våre eldre på sykehjem har den riktige fagkompetansen rundt seg, slik at medisinering og behandling blir bra, fortsetter kommunalråden.

Fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund, Knut Jørgen H. Rotabakk, sier han synes tallene er bekymringsfulle.

– Vi vet jo at bemanningssituasjonen i helse- og omsorgssektoren allerede er marginal. Vi vet også at sykefraværet er høyt, det er på omtrent ti prosent. Når vi da ser på tallene fra undersøkelsen, som viser at nesten 15 prosent av de planlagte sykepleiervaktene går uten sykepleiere, så synes vi det er skummelt, sier han.

Belastende for dem som jobber

Av 3453 planlagte sykepleiervakter ble 2940 gjennomført av sykepleiere. 159 av de resterende vaktene ble bemannet av ufaglærte folk. 110 av vaktene var ubemannet.

Alice Ødegaard er fagleder ved Øya helsehus, hun har i mange år jobbet i nær kontakt med flere helsetjenester i Trondheim.

– Jeg får tilbakemeldinger om at det av og til er tøft å være sykepleier i Trondheim kommune. Det er mye ansvar når bemanningen er marginal, og det blir en slitasje på de gjenværende.

Også Rotabakk etterlyser større robusthet i systemet.

– Kommunene har ei omdømmeutfordring med tanke på å ha gode og robuste fagmiljø. Ut ifra denne undersøkelsen så synes vi arbeidsforholdene for våre medlemmer er utfordrende, sier han til NRK.

– Må prioritere helse

Kommunalråd for Venstre, Jon Gunnes, synes kommunen nå må prioritere annerledes.

– Vi må se framover. Vi må vurdere grunnbemanningen i helsesektoren i kommunen. Vi må ha flere til å ta vakter ved sykefravær. Jeg synes dette er for dårlig, og det krever mer prioritering. Det viser sykepleierforbundet tydelig med det som nå er avslørt, sier han til NRK.

I likhet med Gunnes, synes Brox saken er svært alvorlig.

– Kommunaldirektøren for helse og velferd sier at bemanningen i kommunen er minimal, men forsvarlig. Da er det enkelt å forstå at det er vanskelig å få ei bemanning som er god nok. I tillegg er jo også sykefraværet en tydelig økonomisk belastning, tilleggsbemanning koster mye penger, så dette er alvorlig. Jeg er glad NSF har tatt tak i denne saken, sier politikeren.

Krevende situasjon

Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik, er derimot ikke overrasket over det som kommer fram i undersøkelsen.

– Jeg er ikke overrasket over at vi har fravær og at vi sliter med å fylle opp disse vaktene. Det er en krevende situasjon for alle kommuner. Det som er gledelig er at andelen faglærte har økt kraftig i Trondheim de siste årene. Men vi har en jobb å gjøre for og sørge for at det alltid er folk på jobb med riktig kompetanse, sier Ottervik til NRK.

– Er det bekymringsfullt at flere av vaktene er ubemannet?

– De fleste vaktene er jo bemannet. Det blir gjort kompenserende tiltak, men spørsmålet er om det er godt nok. Det er bra dette kommer fram i lyset slik at vi kan sørge for at situasjonen blir bedre, sier ordføreren.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Graf - Sykepleierdekning» i nytt vindu