Hopp til innhold

– Togpåkjørsler en stor belastning

På to dager har det vært to togpåkjørsler i Verdal. Slike hendelser er en stor belastning for lokførerne.

Bil mot tog i Verdal sentrum

Tre personer kom seg ut før toget kolliderte med denne bilen i Verdal, tirsdag.

Foto: Randi Wilsgård / NRK

– Det er flere som sliter, og vi opplever at noen slutter å kjøre tog på grunn av denne problematikken. En påkjørsel kan oppleves sterkt. Du bremser alt du kan, men som regel til ingen nytte, sier Idar Vedul, lokførerleder i Trøndelag,

Fanget mellom bommene

Tirsdag formiddag sto en bil mellom jernbanebommene ved overgangen i Verdal sentrum. Tre mennesker kom seg i sikkerhet før toget kolliderte med bilen.

Mandag ble fire hester drept på toglinja ved Trones. Hestene som ble påkjørt var konkurransehester. Føreren av toget skjønte at eierne ikke var langt unna. Dette gjorde at situasjonen føltes enda mer dramatisk.

– Det er selvfølgelig en påkjenning uansett hva toget kolliderer med, men å kjøre på hester vekker spesielle følelser. Det er noen som eier, og er glad i dyrene. Som fører vet man at man som regel ikke har mulighet til å stoppe. Toget trenger mange hundre meter for å stoppe. Man føler seg derfor hjelpesløs, og får sett alt i saktefilm på "beste" tilskuerplass, forteller Vedul.

Fjernet verstingovergang

Jernbaneverket jobber med å fjerne farlige planoverganger. For noen uker siden stengte de en overgang på Ranheim i Trondheim der det ble registrert 45 hendelser bare i fjor.

– Det skjedde alt for ofte at bilene ble sperret inne mellom bommene på Ranheim, sier Vedul.

Han har selv kjørt tog i mange år og har opplevd påkjørsler på nært hold.

– Heldigivis har jeg ikke vært borti de mest traumatiske hendelsene, men jeg har kjørt på dyr. Hovedsaklig vilt og rein, sier Vedul.

Vedul forteller at det verste han selv har opplevd er å kjøre på reinsdyr. De går som regel i flokk og sjansen for å treffe mange er derfor stor.