Hopp til innhold

– Tiltalte nekter for å ha utført handlingen

Rettssaken mot en tidligere brannleder i Trøndelag brann- og redningstjeneste gikk mandag i Sør-Trøndelag tingrett. Mannen er tiltalt for å ha utført en seksuell handling mot en kvinnelig brannkonstabel, uten samtykke.

Sentrum brannstasjon i Trondheim

En tidligere brannleder i Trøndelag brann- og redningstjeneste ble anmeldt av to kolleger, mer enn et halvt år etter hendelsen skal ha skjedd.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

– Tiltalte har nektet for å ha utført den handlingen som tiltalen beskriver. Vi mener det ikke finnes bevis for at han har utført denne handlingen, sier tiltaltes advokat Torfinn Svanem.

Mannen risikerer å måtte betale et forelegg på 15.000 kroner, samt saksomkostninger. Under mandagens rettsmøte hevdet aktor Charlotte Aspehaug at tiltalte hadde gått langt over streken.

Charlotte Aspehaug

Charlotte Aspehaug er aktor i saken mot den tidligere brannlederen.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

– Påtalemyndigheten mener det er ført bevis utover enhver rimelig og fornuftig tvil for at tiltalte har opptrådt slik som det er beskrevet i det forelegget som han fikk 8.mars i år. Påtalemyndigheten har derfor lagt ned påstand om at han skal dømmes i samsvar med det forelegget, sa Aspehaug til NRK etter at rettsmøtet var ferdig.

Skal ha skjedd på utenlandstur

Det var i mars i fjor at den tidligere brannlederen i Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT) skal ha befølt to kvinnelige brannkonstabler gjentatte ganger mot deres vilje under en sosial fagtur til Polen. Det skal ha skjedd under en tur på byen da det ble drukket en del alkohol. Dagen etter ble mannen oppfordret til å si unnskyld til kvinnene, noe han gjorde, skrev Adresseavisen i november i fjor.

Torfinn Svanem

Torfinn Svanem er advokat for tiltalte.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Den ene kvinnelige brannkonstabelen fortalte ledelsen om forholdet kort tid etterpå, men hørte ikke noe på flere måneder. Brannsjef Torbjørn Mæhlumsveen sier at han fikk vite om saken i september i fjor, og prøvde å kartlegge fakta. Etter å ha rådført seg med politiet ble det besluttet at mannen ikke skulle anmeldes.

Ble anmeldt av kolleger

I november i fjor ble mannen omplassert til en annen stilling uten personalansvar. Da han ble besluttet omplassert, og ikke anmeldt, var det to andre kolleger som valgte å anmelde saken til politiet. En av de to kvinnene ønsket ikke å gå videre med saken.