NRK Meny
Normal

– Tenk deg cupfinalen i stappfull kirke

Kirkene er store og viktig kulturhus som ikke bør stå tomme de fleste dagene i uka, mener soknepresten i Ilen menighet i Trondheim.

Thormod Høyen

VIDEO: – Kirka er et åpent hus. Her er dørstokken lav og terskelen høy, sier sokneprest Thormod Høyen i Ilen menighet i Trondheim.

Kirkerommet i Ilen kirke er romslig og vakkert, men det står ofte tomt og stille på hverdagene. Nå vil presten ha mer liv:

– Kirkas hovedoppgave er ikke å legge ned, men å legge om. Omleggingsprosessen blir veldig betydelig og viktig nå fremover, sier sokneprest Thormod Høyen.

Ilen kirke, sokneprest Thormod Høyen

LITE BRUKT: Det er ofte tomt og stille i Ilen kirke på hverdagene, forklarer presten (i midten).

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

– En kan ha kor og korps her, de kan bruke kirka fra mandag til lørdag på en helt annen måte enn vi hittil har gjort. Nå står den tom, fastslår han.

Cupfinale i kirka

Arbeidet med å ta Ilen kirke mot dit presten ønsker, er i gang: Kjelleren er allerede bygget om. Den har nå flere rom tilgjengelig for ulike aktiviteter:

– Kirka er et åpent hus. Her er dørstokken lav og terskelen høy, forklarer presten.

Han ønsker mer liv og røre, som kanskje også kan gi kirka ekstra inntekter:

Ombygget kjellerrom i Ilen kirke

NY BRUK: Kjelleren i Ilen kirke er allerede bygget om. Den har nå flere rom tilgjengelig for ulike aktiviteter, som dette.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

– Tenk deg cupfinalen! Stappfull kirke, 100 kroner i inngang, 800 mennesker sitter her og ser Rosenborg i cupfinale i kirkerommet. Vi har skjerm og alle muligheter, drømmer Høyen.

– Hadde du kunnet tenke deg det?

– Ja, selvfølgelig. De har det i England. Hvorfor kan vi ikke ha det her? spør presten.

Jubel og glede

Uffa-konserten i Lademoen kirke sist helg viser også godt hvordan kirkerommet kan brukes som en kulturarena.

I Bakke kirke er de også åpen for ulike arrangement, og ser gjerne at flere tar kontakt:

Jørn Lænn, menighetsforvalter i Lade, Lademoen og Bakklandet menighet

ÅPEN: – Folk er velkommen til å spørre om å få leie eller lignende, sier Jørn Lænn, menighetsforvalter i Lade, Lademoen og Bakklandet menighet.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

– Folk er velkommen til å spørre om å få leie eller lignende. Vi har et samarbeid med den russisk-ortodokse kirke, som har sine gudstjenester her. Tidvis har vi leid ut kirka, sier menighetsforvalter Jørn Lænn ved Lade, Lademoen og Bakklandet menighet.

Får presten i Ilen kirke det som han vil, skal benkene fylles oftere:

– Jubel og glede, sang vi i en salme innledningsvis og etterpå. Vi kunne ha brukt rommet annerledes. Vi må være oppfinnsomme. Ikke legge ned, men legge om, mener Thormod Høyen.