NRK Meny
Normal

– Ny teknologi kan bedre lusesituasjonen

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker mener ny teknologi og lukkede oppdrettsanlegg vil bidra til å bedre lusesituasjonen i Norge. Natur og Ungdom er likevel skeptisk.

laks

Aspaker mener økt bruk av rensefisk, lukkede systemer i sjø, snorkelmerder og luseskjørt kan få ned bruken av lusemidler.

Foto: Villa

Elisabeth Aspaker

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker mener teknologiutvikling kan bidra til økt økonomisk- og miljømessig lønnsomhet i oppdrettsnæringen.

Foto: Dan Henrik Klausen

NRK omtalte fredag at Mattilsynet var bekymret over den enorme utviklinga av lakselus i Trøndelag. Ved siste måling hadde Sør-Trøndelag et snitt på 0,68 voksne hunnlus per fisk og Nord-Trøndelag hadde 0,66. De overskrider altså maksimumsgrensa som er på 0,5.

Kyst.no skriver at fiskeriminister Elisabeth Aspaker sier regjeringen har forhåpninger om at ny teknologi vil bidra til å bedre lusesituasjonen.

Deler bekymringen

På Stortingets hjemmeside blir Aspaker bedt av MDG-politiker, Rasmus Hansson, om å redegjøre for utviklingen.

– Jeg mener at teknologiutvikling kan bidra til både økt økonomisk lønnsomhet og en miljømessig bærekraftig utvikling av oppdrettsnæringen. Jeg deler bekymringen for den økte bruken av lusemidler og ønsker å redusere bruken, også for å imøtekomme den negative utviklingen knyttet til resistens, skriver hun.

Hun nevner også at regjeringen har tro på at økt bruk av rensefisk, lukkede systemer i sjø, snorkelmerder og luseskjørt kan få ned bruken av lusemidler.

– Kan bli bedre med lukkede anlegg

anlegg

Fiskeriministeren mener lukkede oppdrettsanlegg kan bedre lusesituasjonen.

Foto: Arne gunnar Olsen / NRK

Aspaker skriver at et lukket, flytende og patentert merdekonsept kan være den del av løsningen på dagens luseproblemer.

– Nye driftskonsepter er under utvikling, blant annet gjennom støtte fra Innovasjon Norges miljøteknologiordning. Fiskeridirektoratet har også tildelt flere FoU-tillatelser for lukket teknologi. Lukkede oppdrettsanlegg kan være en del av løsningen.

– Videreutvikling av både dagens åpne merder og nye driftskonsepter er viktig for å befeste havbruk som en av Norges viktigste næringer, også i fremtiden, skriver ministeren.

Hun skriver også at hun ønsker å fortsette å stimulere til utvikling av nye metoder og ny teknologi som kan redusere smittepresset av lakselus uten bruk av legemidler.

– Jeg skal også fremme en melding til Stortinget til våren, som adresserer havbruksnæringens miljøutfordringer, skriver hun.

Natur og Ungdom skeptisk til Aspaker

Sentralstyremedlem i Natur og Ungdom, Tale Ellingsvåg, sier hun synes det er flott at Aspaker ser på løsninger som lukkede merder.

– Slike teknologier kan gjøre mye for næringa. Vi forventer en stor satsing på å kunne utvikle teknologier som dette i Havbruksmeldinga, sier Ellingsvåg til NRK.

Likevel sier hun det er vanskelig å ta bekymringene hennes seriøst når hun samtidig har foreslått å øke biomassen i oppdretten.

– Selv om veksten av biomassen er forutsatt strenge miljøkrav. Med Aspakers forslag vil sannsynligvis bare få oppdrettere gjøre noe med lusa fordi dette er dyrt, og flere fisk i sjøen gir uansett flere verter til lusa. Man kan ikke gi rom for mer fisk før man har fått has på lusa langs hele kysten, sier Ellingvåg.

Video fra Trøndelag

Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.
Sverre Magnus Selbach fikk oppfylt fiskedrømmen da han fikk en 1,8 meter lang svartskate på kroken i Trondheimsfjorden.