– Etterforskninga tar uholdbart lang tid

Over en måned etter at en ett år gammel gutt ble funnet død i Vanvikan, vet politiet fortsatt ikke grunnen til dødsfallet. Uforståelig at etterforskninga tar så lang tid, sier fars forsvarer.

Trond Peder Nilsen

Barnefarens forsvarer, Trond Peder Nilsen, er oppgitt over at det tar så lang tid å fastsette en dødsårsak etter barnedødsfallet i Vanvikan i Nord-Trøndelag.

Foto: Tariq Alisubh / NRK Trøndelag

Silje Valstad og Gunnar A. Solli

Lensmann i Leksvik, Gunnar Solli, sier det er vanlig at obduksjonsrapporten tar lang tid.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK
Kripos etterforsker vanvikansaken

Kripos bisto i etterforskninga av saken i Vanvikan.

Foto: Ned Alley / Scanpix
Tore Angen, Trond Peder Nilsen og Silje Valstad

Foreldrenes forsvarere, Trond Peder Nilsen og Tore Angen, sammen med aktor Silje Valstad.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

– Vi har ikke fått noen nye opplysninger i saken siden begynnelsen av desember. Det er uholdbart og uforståelig at politiet ikke prioriterer denne saken, sier advokat Trond Peder Nilsen.

– Tar ikke hensyn til belastningen

Nilsen forsvarer far til den ett år gamle gutten som ble funnet død i Vanvikan onsdag 27. november. Foreldreparet er fortsatt sikta for å ha forårsaka at sønnen deres døde.

– Det er underlig at det ikke blir prioritert å få en framdrift og en avklaring i saken. De tar ikke hensyn til belastningen foreldrene opplever med en uavklart sak og mistanken som er kasta over dem, fortsetter Nilsen.

Far ble siktet for legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter allerede samme dag barnet ble funnet dødt, mens mor ble siktet for det samme dagen etter.

Begge ble varetektsfengsla på grunn av fare for bevisforspillelse, men de er løslatt nå.

– Jeg har ikke snakket med barnefaren siden han ble løslatt fra varetektsfengsling i midten av desember, men jeg antar at dette er svært belastende for ham, sier Nilsen.

En måned på overtid

Det er kjent at foreldreparet forlot ettåringen sin i flere timer på formiddagen for å kjøre til Rissa. Det er også kjent at de frykta at en komet ville føre til verdens undergang dagen etter at gutten ble funnet død.

Den foreløpige obduksjonsrapporten viste at barnet ikke var utsatt for vold, og politiet venta den endelige rapporten to uker etter dødsfallet. Nå har det gått over en måned, og politiet vet ennå ikke hvorfor barnet døde.

– Jeg aner ikke hvorfor politiet bruker så lang tid. Men hvis det var riktig at det var mulig å få svar innen 14 dager, er det uforståelig at det har tatt ytterligere en måned uten at vi har fått svar, sier Nilsen.

Lensmann i Leksvik, Gunnar Solli, sier politiet ennå ikke har fått obduksjonsrapporten, og at han har opplevd at jobben med rapporten kan ta flere måneder.

– Vi kan ikke gjøre annet enn å vente til obduksjonsrapporten er klar. Jeg vil tro den har høy prioritet, men det er ikke unormalt at det tar lang tid, sier Solli.