– Tar det for gitt at det følger ressurser med Krekar

Fremskrittspartiets Per Sandberg forventer at det følger med ressurser for å kontrollere mulla Krekar når han flyttes til Kyrksæterøra.

Per Sandberg

Fremskrittspartiets Per Sandberg.

Foto: Lise Åserud / SCANPIX

– Nå blir han flyttet ut av Oslo. Jeg har ikke innsyn i de begrunnelsene og vurderingene politiet har gjort. Jeg har heller ikke noe grunnlag for å uttale meg om det kommer nye ressurser, men det tar jeg for gitt. At når Krekar, som er en fare for rikets sikkert, blir plassert i Hemne, så kommer det også ressurser for å kontrollere denne personen, sier Per Sandberg, 1. nestleder i Fremskrittspartiet.

Blir tvangsflyttet

Tirsdag ettermiddag ble det kjent at mulla Krekar tvangsflyttes til Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Oslo-politiet offentliggjorde vedtaket i en pressemelding.

– Det er disse verktøyene justisministeren har i forhold til de vedtakene som er gjort i Stortinget i 2007 og 2008, Fremskrittspartiet tapte jo kampen om å få forvaring og varetekt på denne type personer, sier Per Sandberg.

Mulla Krekar under ankesaken mot ham i 2012

Mulla Krekar under ankesaken mot ham i 2012.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
Politimester i Sør-Trøndelag politidistrikt, Nils Kristian Moe

Politimester i Sør-Trøndelag politidistrikt, Nils Kristian Moe.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Du har visst at han skal tvangsflyttes til Kyrksæterøra noen dager?

– Nei, det fikk jeg vite i dag da pressemeldingen fra politiet kom. Jeg har visst at tvangsflytting og kontroll ville bli et tiltak som ville bli fremmet før han slipper ut av fengsel den 25.

– Ingen trussel

Politimester Nils Kristian Moe i Sør-Trøndelag sier at vedtaket fra Oslo politidistrikt er greit å forholde seg til, og at de skal prøve å gjennomføre det på best mulig måte.

– Jeg ser enkelt og nøkternt på dette. Jeg synes ikke vil skal overdrive problematikken rundt dette for mye. Vi skal klare å gjøre dette på en god måte, sier Moe til NRK.

Foreløpig har ikke ekstra ressurser til politiet vært noen tema.

– Vi får se hvor mye det krever og hvor omfattende gjennomføringen blir etter hvert. Foreløpig synes jeg man skal være litt nøktern og ikke overdrive at det er noen økt trussel eller økt arbeidsmengde for oss, det forholder vi oss ganske rolig til foreløpig i alle fall, sier politimester Nils Kristian Moe.

– Sånn som du ser det i dag, utgjør mulla Krekar noen trussel for folk på Kyrksæterøra og i Hemne?

– Nei, sier politimesteren.

Vurderer flere muligheter

Senere på tirsdag skulle Sandberg i møter med ledelsen i Fremskrittspartiet, partiets stortingsgruppe og regjeringen.

– Framover vil jeg ha mer innsikt enn det jeg sitter på akkurat nå. For det er klart at nå vurderes det flere muligheter, regjeringen sitter ikke stille i forhold til å få effektuert utvisningen av Krekar, sier Per Sandberg til NRK.

Krekars forsvarer Brynjar Meling sier mullaen nekter å godta avgjørelsen om å flytte til Kyrksæterøra, og han varsler rettslige skritt.

NRK Trøndelag akkurat nå