NRK Meny
Normal

– Tannproteser burde han få

Innsatte Erlend Langedal har gått uten tenner siden i fjor. – Å gå flere år uten tenner er veldig uheldig, sier tannlege Nina Sivertsen.

Tannløs

En fange ved Verdal fengsel klager over manglende tannhelsetilbud etter at han fikk fjernet alle tennene sine i fjor.

Foto: Silje Kolaas / NRK

Gebiss i vannglass

Å skaffe seg et gebiss bør være økonomisk overkommelig for de fleste, sier tannlege Nina Sivertsen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Onsdag fortalte NRK om en innsatt ved Verdal fengsel som sier han fikk fjernet flesteparten av tennene i Trondheim fengsel i fjor. Etterpå har det ikke skjedd stort. Fangen fortviler og mener han har krav på et bedre helsetilbud.

På prinsipielt grunnlag sier tannlege Sivertsen at alle fanger har krav på nødvendig tannbehandling.

– Jeg trodde de fikk ordnet slike ting. I Trondheim fengsel har de egen tannlege som foretar nødvendig tannbehandling. Det høres ut som fangen absolutt er innenfor kravet til nødvendig tannbehandling der han er nå. Vi snakker ikke om luksusvarianter her. Proteser burde han i hvert fall få, mener Sivertsen.

På tirsdager jobber hun ved Veita dagsenter i Trondheim. Hver dag er rundt 70 rusmisbrukere innom tilbudet fra Frelsesarmeen.

– Av dem som går på Veita mangler halvparten tenner, sier Sivertsen

Påvirker fordøyelsen

– Når tennene forsvinner taper man også tyggeevnen. Fordøyelsen av maten reduseres, for fordøyelsesprosessen i munnen er veldig viktig. Der bearbeides maten før den går i magen, forklarer Sivertsen.

Det finnes ingen nye tall på hvor mange tannløse vi har i Norge, men et løst anslag for hele befolkningen ligger sannsynligvis under fem prosent, sier professor ved Universitetet i Oslo, Jostein Grytten.

Les også: Dårligere tannhelse nord i landet

Les også: Titusener har ikke råd til tannhelse

Utseendet endrer seg

Rent fysisk vil tannløshet også gå ut over kjeveleddet og underansiktet vil kollapse litt.

– Det kan utløse smertetilstander i kjeven, som kan forplante seg til nakke og rygg, forteller Sivertsen.

Når gommene ikke blir stimulert vil i tillegg beinmassen i munnen krympe over tid. Hvor lang tid det tar er individuelt.

– Tannløse i dag har mulighet for implantat. Hvor mye beinmasse som er igjen avgjør om man kan få en fast løsning, altså implantat i stedet for gebiss.

Svært stigmatiserende

Taleevnen påvirkes også av mangelen på tenner.

– Å snakke blir vanskelig, for lyd formes mot tennene, forklarer Sivertsen.

Hun forteller at de fleste opplever det som et voldsomt sosialt handikap å være tannløs. Å rehabilitere folk som gjerne har andre utfordringer i tillegg blir ingen enkel oppgave.

– Det blir vanskelig å tørre å søke jobb og vanskelig å være i jobb. Det blir også vanskelig for en arbeidsgiver å ha dem i jobb, for de blir stigmatisert både på grunn av praten og utseendet.

Kostbar behandling

Å få fikset problemet kan fort bli dyrt, men det finnes en rekke støtteordninger, og hva tannløse kan ha krav på varierer ut fra årsaken til tanntapet.

– Det kan være tannkjøttsykdommer, manglende evne til å ta vare på seg selv eller rusmisbruk for eksempel, sier Sivertsen.

Rusmisbrukere har egne ordninger, men det å få inn et gebiss vil være økonomisk overkommelig for de fleste, legger hun til.

Prisen for å få et vakkert smil kommer an på forarbeidet. Det er ikke uvanlig at tannlegene må rydde opp og fjerne tannstumper.

– Hvis de er tannløse, så koster et gebiss cirka 10 000,- kroner i en kjeve, men de fleste vil ha krav på støtte som reduserer prisen, sier Sivertsen.

– Hvis de skal ha implantat i en tannløs kjeve kan prisen ligge på rundt 150 000,- kroner for en kjeve. Det kan fort bli et par hundre tusen hvis man skal ha full pakke, men det finnes mellomløsninger og støtteordninger.

Les også: Søker om nytt smil


Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Femte året med spel i år
I over 80 år har Hugos tivoli fra Levanger holdt på. I sommer har en 25-åring overtatt som leder i familiebedriften.