NRK Meny
Normal

– Ingen bevis for Sverkmos påstander

Saksøkernes prosessfullmektig plukket fra hverandre forklaringene til Alf Jostein Sverkmo på rettsakens siste dag i Inntrøndelag tingrett.

Trygve Kristiansen hilser på sin advokat Erik Edvardsen. Til høyre medsaksøker Arvid Birkeland.

Eirik Edvardsen gikk hardt ut mot Alf Jostein Sverkmo i sin sluttprosedyre. Edvardsen er prosessfullmektig for Trygve Kristiansen (midten) og Arvid Birkeland (t.h.).

Foto: Mette Moslett Kjesbu / NRK

– Det er ikke ført bevis i retten for at ytringene fra Alf Jostein Sverkmo om saksøkerne er sanne. Det sa prosessfullmektig Eirik Edvardsen i sin prosedyre i ærekrenkelsessaken i Inntrøndelag tingrett i dag.

Selv om Sverkmos uttalelser til både media og politi skulle være basert på rykter eller hva andre har sagt til ham, fritar det ham ikke for ansvar i følge loven.

Les også: – En ren hevnaksjon

Les også: – Avisene beskrev meg som verdens største mafiaboss

Svertet saksøkerne i Brasil

I sin prosedyre viste Edvardsen blant annet til avhøret av Sverkmo hos brasiliansk politi i januar 2005, som han også har undertegnet en erklæring på.

Her kom Sverkmo med påstander om blant annet "ulovlige transaksjoner" i firmaet til Trygve Kristiansen, Blue Marlin Group.

– Forklaringen til Sverkmo her i retten viser at det ikke var grunnlag for å hevde at det har foregått ulovlige transaksjoner, sa Edvardsen.

Han viste også til forklaringer fra Økokrim-etterforsker Rolf Bjerke i Brasil i 2007, om at det ikke var funnet noen ulovlige pengeoverføringer verken hos Trygve Kristiansen eller Arvid Birkeland.

Sverkmo har ansvaret

Selv om påstandene fra Sverkmo ble framsatt uaktsomt, fritar det ham ikke for ansvar, sa Edvardsen. Men han mener det er grunn til å tro at Sverkmo med forsett kom med påstandene for å skade Kristiansen.

Advokaten for Kristiansen, Birkeland og de fire andre saksøkerne gjentok i prosedyren at Sverkmos livsførsel i Brasil var årsaken til at Kristiansen ville ha ham ut av firmaet.

Edvardsen mener det derfor var en ren hevnaksjon da Sverkmo gikk til politiet i Brasil, og kom med opplysninger som startet etterforskningen av blant andre Kristiansen og Birkeland.

Som NRK Trøndelag tidligere har avslørt, er Sverkmos rolle i Brasil-saken nevnt i politirapporten som lå til grunn for fengslingen av blant andre Kristiansen og Birkeland i Natal i mai 2007.

I dokumentet står det blant annet:

«Det er nødvendig her å gjenta at denne etterforskningen ble igangsatt basert på erklæringer fra Alf Jostein Sverkmo.»


– Påfallende å ikke anmelde drapstrussel

I går fortalte Alf Jostein Sverkmo i retten om en drapstrussel han fikk på mobilsvar en tid etter at han forlot Blue Marlin Group. Vedkommende sa han var medlem av B-gjengen, i følge Sverkmo.

Men han anmeldte ikke trusselen og har heller ikke tatt vare på meldingen.

– Det er ikke lagt fram noe bevis i retten for drapstrusselen og det er også påfallende at den ikke ble anmeldt, sa Edvardsen i sin prosedyre.

– Uopprettelig skade

Saksøkerne og selskapene vil for all tid bli forbundet med påstandene som Sverkmo har kommet med til media, mener Edvardsen og viste til at ved å søke på internett vil man fortsatt finne sakene.


– Dette er sterkt stigmatiserende og det har skjedd en uopprettelig skade, sa Edvardsen.

På vegne av hovedaksjonæren i Blue Marlin Group Trygve Kristiansen krever Edvardsen erstatning for økonomisk tap på inntil 20 millioner kroner.

For de andre saksøkerne la Edvardsen ned påstand om beløp fastsatt etter rettens skjønn, for både økonomisk tap og oppreisning.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25