NRK Meny
Normal

– Stallen er for tynn!

RBKs sportslige leder Erik Hoftun lovte RBK-årsmøtet verken gull eller grønne skoger før seriestarten, som begynner om tre uker.

Sportslig leder Erik Hoftun på årsmøtet i RBK.

Sportslig leder Erik Hoftun sier det haster med å finne flere spillere.

Foto: Hans Bjørstad / NRK

Anthony Annan

Siden januar 2010 har RBK mistet 15 spillere fra A-lagsstallen. Slik som midtbanesjefen Anthony Annan.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX
Alexander Tettey

Alexander Tettey spiller heller ikke lenger i RBK-skjorta.

Foto: Fame/RBK
Daglig leder Nils Skutle i RBK la fram et budsjett uten underskudd.

Daglig leder Nils Skutle i RBK la fram et budsjett uten underskudd.

Foto: Hans Bjørstad / NRK

I 2010-sesongen gikk RBK ubeseiret gjennom det norske seriespillet. I 2011 blir det andre boller, om en skal tro sportsdirektør Erik Hoftun.

– Stallen er for tynn, sa han til de 200 fremmøtte medlemmene på årsmøtet i Rosenborg ballklub på Prinsen Hotell i Trondheim mandag kveld.

– Ideelt sett burde vi hatt flere spillere på plass i januar.

Tre uker før seriestart sa Hoftun at klubben må skjerpe seg for å være tidlig nok ute for å rekke seriestarten, som bare er tre uker unna.

Vanskelig å finne gode erstatninger

– Vi er bare 17 utespillere per i dag, og det er litt lite sa Hoftun til NRK.no.

Hoftun peker på at klubben ikke har lykkes i å erstatte de sterke spillerne som har forlatt RBK siden forrige sesong, som Antony Annan (til Bundesligaklubben Schalke 04), Alexander Tettay (Stade Rennais FC i Fransk Ligue 1) og Steffen Iversen (til Crystal Palace).

Så langt har det bare lykkes å skaffe en ny spiss, ivorianske Boti Demel, som kommer til Trondheim for medisinsk sjekk denne uka.

– Vi jobber fortsatt med én til to spillere, sa Hoftun, men det er for tidlig å si når dette blir noe av.

Holder budsjett-nullen

På årsmøtet la styret fram et budsjett de mener skal føre til at klubben ikke lenger går med underskudd.

– I 2008 bestemte årsmøtet å satse for å nå gjenerobre toppen i Norge. Det har vi klart, sa styreleder Terje Svendsen til NRk.no.

De siste tre regnskapsårene har Rosenborg -konsernet samlet sett gått med mer enn 80 millioner i minus. Fra og med i år er det slutt på det.

– Styret mener risikoen for 2011 er vesentlig mindre enn det det var i 2010.

For å få til dette har styret lagt opp til en langsommere nedbetaling av det nye stadioanlegget på Lerkendal. Vel så viktig blir å holde seg på matta når det gjelder innkjøp av nye spillere.

Holder ikke til å møte Europa

Hoftun tror Rosenborg klarer å stille et slagferdig lag i den norske serieåpningen mot Brann i Bergen 20. mars. Men for å kvalifisere seg til spill i Champions League eller Europa League må laget få på plass enda flere klassespillere enn klubben har i dag.

I sin redegjørelse til RBK-årsmøtet sa Hoftun at A-laget helst skal ha tre keepere, 16 solide A-lagsspillere, tre innhoppere fra egen junioravdeling som får prøve seg av og til og tre hospitanter.

Så mange må spillere mener Hoftun klubben må ha for at laget skal stille et godt lag i 50 obligatoriske kamper i serie, cup og europacup i løpet av en sesong. I 2010 ble det 49 slike kamper.

Ranket som nummer 101

Rosenborg har som målsetning å være blant de 30 beste klubbene i Europa. Per i dag er klubben ranket som nummer 101 på UEFAS klubbranking, sa Hoftun til årsmøtet.

– Ved å delta i europacupspill hvert år vil vi sakte men sikkert avansere på denne rankingen, sa Hoftun til årsmøtet.
Stor gjennomtrekk

Rosenborg har siden 2000 slitt med stor spillerflukt. Når en spiller blir god skapes det forventninger om at denne spilleren skal bli solgt videre til proffspill ute i Europa.

Siden januar 2010 har RBK mistet 15 spillere. Fem av disse var faste på A-laget, og fire spillere fikk mye spilletid.

Ifølge sportslige leder Erik Hoftun har RBK bare produsert tre toppspillere de siste fem årene. De tre er Per Christian Skjelbred (debuterte i 2005), Aleksander Tettey (2007) og Markus Henriksen (Debuterte i 2010).

– Problemet er å få de gode talentene til å ta det siste steget opp i toppnivå, sa Hoftun.

Der håper han at spill i Ranheim skal gi flere unge spillere nok kamptrening til å nå toppen.

200 RBK-medlemmer møtte opp på årsmøtet 29. februar 2011.

200 RBK-medlemmer møtte opp på årsmøtet 29. februar 2011. Møtet forløp svært så rolig.

Foto: Hans Bjørstad / NRK

Overpriset norsk marked

RBK har så godt som gitt opp å kjøpe gode spillere fra norske klubber.

– Overgangssummene her hjemme er alt for høye, sa Hoftun til årsmøtet.

I tillegg er det beste spillerne ofte godt lønnet, slik at lønnsnivået også blir forhøyet ved innkjøp av gode Tippeliga-spillere.

Styreleder Terje Svendsen sier de andre klubbene ikke klarer å leve opp til sine egne vedtak om å få ned overgangssummene i norsk fotball.

– Toppklubbene er enige om at overgangssummene skal ned, men så er det dette med liv og lære. Når Rosenborg kommer på banen og ønsker å kjøpe spillere fyker prisene opp til gamle høyder igjen, sier Svendsen til NRK.no.

Dermed måtte RBK til den armenske serien for å kunne plukke talenter i fred og ro.

– Det er ikke så mange norske klubber som speider etter talenter i Armenia. Boti Demel (21) ser veldig bra ut, sa Hoftun til NRK.no på årsmøtet.