– Stadig lavere terskel for å sende intimbilder

Stadig flere intimbilder sendes mellom unge via Snapchat. Og mens politiet jobber med kompetansen på området, er ungdommen delt i synet på hvor galt dette er.

Intim snap

Å sende intime bilder via Snapchat blir stadig mer vanlig blant ungdom i Norge.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Lærer og mor Hanne Bach Skauge fra Rørvik er blant dem som nå synes det blir helt feil.

– Enkelte bruker mye tid på sosiale medier som ikke er en del av den virkelige verden. Terskelen for å ta et bilde du ikke burde ha tatt, blir jo lavere, mener Skauge.

Snapchat

En undersøkelse som er gjort blant 17- og 18-åringer viste at 35 prosent har sendt intimbilder av seg selv via Snapchat.

– Dobbelt så mange har mottatt bilder i samme kategori, forteller forsker og sosiolog ved NTNU, Berit Skog.

– Etter hvert er det blitt svært vanlig både blant barn og ungdom å sende intime bilder, og å motta intime bilder. Det virker som om det er blitt en norm i ungdomsmiljøet å sende slike type bildeler for å få aksept, mener forskeren.

Klare regler

Hanne Bach Skauge på Rørvik er mor til en 11-åring, og mener at klare regler og dialog mellom generasjonene er helt nødvendig for å holde nettaktiviteten på et forsvarlig nivå.

– Vi må prate med ungene våre og gjøre dem bevisst de farene som kan oppstå hvis et bilde kommer på avveie, sier hun.

Snorre Haugdahl

Snorre Haugdahl ber foreldrene være gode forbilder.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Hun får støtte av Snorre Haugdahl ved Steinkjer politistasjon.

– Snapchat og nakenbilder har jo noe med holdninger og kultur å gjøre som ikke er bra. Hvis det blir sendt til feil person, kommer vi inn i bildet på det strafferettslige plan, og her mener jeg foreldrene må tenke på hvordan de selv bruker Snapchat og sosiale medier. De må være forbilder, sier Haugdahl.

– Ikke overvåke

– At det sendes nakenbilder i seg selv ikke et problem, men at de blir spredt er så absolutt et problem for ofrene, sier 16 år gamle Marie Gjøsund Kleppen, som er leder for organisasjonen Press.

– Men mange som tar slike bilder har jo lyst til det, og det kan gi en selvtillitsboost også, sier 16-åringen.

Forsker Berit Skog ved NTNU advarer foreldrene mot å bli for nærgående i forhold til barna sine.

– Mitt forslag er at foreldrene setter seg mer inn i det og gir råd. Men ikke å overvåke, for det girtap av tillit forhold til barna, sier Skog.