Hopp til innhold

– Stadig flere branner starter ute

Endringer i røykevanene våre gjør at det trolig blir færre branner på grunn av rullings og sigaretter. Men stadig flere branner starter på verandaen.

Brann i boligblokk på Kattem

En brann i en boligblokk på Kattem i Trondheim i 2012 startet på en veranda.

Foto: Henrik Sundgård

Før i tida startet mange branner i norske hus fordi folk sovna fra sin glødende sigarett i senga. Etter hvert som røyking inne er blitt mer ut har problemet flyttet seg til terrassen eller verandaen. I dag går man stadig oftere ut for å ta seg en blås, før man kanskje stumper røyken i blomsterpotta.

– Røyking er en vanlig brannårsak og kommer delvis av at man sovner fra røyken. Man sitter i godstolen sin eller ligger i senga si og røyker, og da er det lett å sovne fra røyken, forteller Anna Karin Hermansen, leder for forebyggende avdeling ved Trøndelag brann- og redningstjeneste.

– Har startet store branner

Anna-Karin Hermansen

Anna-Karin Hermansen er leder for forebyggende avdeling ved Trøndelag brann- og redningstjeneste. Hun mener endrede røykevaner gjør noen problemer mindre, men også skaper noen nye.

Foto: Trine Aaen / NRK

Hun mener det i og for seg er bedre at folk går ut for å røyke, men at det gjerne skaper et nytt problem.

– Da må man også tenke på at man ikke skal stumpe røyken i blomsterpotta. For det har gitt store branner som har startet ute på verandaen.

Hun viser blant annet til brannen i en boligblokk på Kattem utenfor Trondheim i 2012 som starta i en blomsterpotte på verandaen.

– Vi ser at flere branner enn tidligere starter ute, forteller hun og peker blant annet på branner som har starta i søppelkasser eller konteinere, fordi folk kaster aske fra askebegrene før det er skikkelig slukket.

Advarer mot elektroniske «duppeditter»

Anne Rygh Pedersen

Anne Rygh Pedersen er avdelingsdirektør ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Foto: DSB / Presse

Anne Rygg Pedersen, avdelingsdirektør ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, vil ikke avvise inntrykket fra Trøndelag.

Hun mener at røyking totalt sett trolig starter færre branner i dag enn tidligere.

Imidlertid er det statistiske grunnlag for å slå dette endelig fast for dårlig, mener hun. En brann havner nemlig ikke i statistikken før den er blitt etterforsket av politiet. Mange små branner som startet på utsiden av huset kommer aldri så langt.

Hun forteller at en annen trend er at vi får stadig flere elektroniske duppeditter ute som terrasse-varmere og griller og at det blir stadig flere branner på grunn av denne typen elektronikk.

Slurver med kjente ting

Overtent stearinlys

Selv om det er en svært kjent brannårsak er det fortsatt mange som slurver med levende lys på brennbart underlag.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Anna Karin Hermansen er for øvrig engstelig for årstiden vi er på vei inn i.

– Ja, det er jo sånn at vi over flere år har sett at antallet boligbranner går opp nå på høsten. Dessuten vet vi også at antallet omkomne i brann stiger tilsvarende på denne tiden av året. Så denne perioden fra september og fram til jul er vi i brannvesenet ekstra oppmerksom på.

Hun sier det stort sett er kjente ting vi slurver med, som kan føre til brann.

– Fortsatt tenner vi levende lys på underlag som kan brenne og går fra rommet mens det brenner. Det skal man ikke gjøre. I tillegg bruker vi vaskemaskiner, oppvaskmaskiner og lading av ting om natta. Det skal vi heller ikke gjøre.

Mange branner starter på kjøkkenet fordi vi glemmer å slå av elektriske apparater.

– Det er altfor mange branner som starter der. Disse brannene blir ofte store, fordi brannen på komfyren tar seg opp i vifta, der det kanskje ikke er så godt rengjort. Og da må man ta dette inn over seg og installere komfyrvakt, mener Hermansen.

Kan få dekket «komfyrvakt»

Komfyrvakt

En komfyrvakt er en rimelig investering som kan redde liv.

Foto: Gjensidige Forsikring - Sikkerhetsbutikken

I dag er det et krav til alle nye komfyrer at de skal ha en såkalt «komfyrvakt».

– Det er en liten elektrisk boks som skrur av komfyren om man glemmer den. Det er noe vi virkelig anbefaler. Ta kontakt med et elektrikerfirma og få installert en komfyrvakt. Det er en liten ting å gjøre og koster ikke mye.

– Om man for eksempel har nedsatt hukommelse kan man få dette dekket av hjelpemiddelsentralen.

I dag er det påbudt med røykvarslere i alle norske hjem og de fleste har dette installert. Hermansen sier imidlertid det fortsatt er mange som ikke er flinke nok til å bytte batteriene. Hun oppfordrer oss til å bytte de minst en gang i året.

Og det er ytterligere et problem som mange kanskje ikke er så klar over.

– Bare ti års levetid

– En røykvarsler har normalt bare ti års levetid. Etter ti år begynner de gjerne å gi for mange alarmer, på grunn av slitasje. Så skift den ut om den er mer enn ti år gammel, sier hun.

Mange branner starter også i elektrisk utstyr. Brannvesenet råder oss gjerne til av og til få inn en el-kontrollør for å gå over det elektriske anlegget. Men det er også et par ting man sjøl kan gjøre.

– Du kan sjekke at det ikke er noen varme sikringer. Og man skal ikke bruke for mange elektriske apparater som er knyttet opp mot det samme uttaket. Ikke bruk for mye skjøteledninger, sier Hermansen.

Mange liker å kose seg med et varmeteppe, men de bør også være avslått om natten.

– Man bør ikke ha det på når man sover. Også må man passe på at de ikke blir brettet når de ikke er i bruk. Rull de heller sammen, er rådet fra Hermansen.

Dagfinn Kalheim

Dagfinn Kalheim er administrerende direktør i stiftelsen Norsk brannvernforening.

Foto: Brannvernforeningen

Hun mener det er positivt at folk installerer varmepumper, siden det da blir mindre fyring med ved eller andre typer ovner som er mer brannfarlige.

Selvslukkende sigaretter

I november 2012 trådte kravet til selvslukkende sigaretter i Europa i kraft. Det tror Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i stiftelsen Norsk brannvernforening, kan ha hatt en effekt.

– Finnene har hatt en kraftig nedgang i slike branner på grunn av dette, sier han til NRK.

– Men det har ennå gått for kort tid i Norge til at vi har fått noe statistikk på dette. Men det har vært en nedgang i branner politiet etterforsker på grunn av røyk, mener han.

Brannvesenet er for øvrig svært opptatt av forebygging av branner, spesielt hos godt voksne mennesker. De oppfordrer publikum til å ta kontakt med sitt lokale brannvesen for å få gode råd og eventuelt få et besøk i hjemmet for å sjekke brannsikringen.