Det var etter de siste dagers debatt om hvor sunt det er med fisk fylkesordfører Tore O. Sandvik ønsket å invitere på sushi.
– Spis mer fisk, og les mindre VG, er oppfordringa fra fylkesordføreren etter at avisa brakte til torgs fete oppslag om at enkelte leger advarer mot å spise oppdrettsfisk.
Fiskeolje, omega-3-fettsyre, jod og selen
I dag fikk hele fylkestinget dagens dose med fiskeolje, omega-3-fettsyre, jod og selen gjennom et assortert utvalg av sushi.
Fylkesordfører Tore O. Sandvik hadde følgende instruksjon overfor fylkestinget før lunsjen:
– Man kan ikke gå gjennom livet uten å ha lært seg å spise sushi!
Og ikke alle hadde spist sushi tidligere. Fylkestingsrepresentantene Eivind Stende og Britt Aune spiser ofte fisk, Stende hele 3 til 4 ganger i uka, men de koker eller steker fisken.
Begge smakte dermed sushi for første gang, og begge syntes det smakte godt så det blir neppe den siste gangen med rå fisk på bordet.
-Hmmm, ikke verst. Smakte fisk nikker Eivind fornøyd. –
–Dette var godt, nikker hun fornøyd. Tenker faktisk ikke over at det er rå fisk
Presisering av kostråd om fisk
Dagens fylkeskommunale fiskemåltid ble ytterligere aktualisert gjennom at Helsedirektoratet i dag presiserte sine kostråd om fisk.
«Vi spiser for lite fisk, det er fortsatt den største utfordringen. Dette gjelder også unge kvinner og gravide. Det er bred enighet om den positive effekten fisk har på helsen. Fet fisk er en av hovedkildene til vitamin D og de lange omega-3 fettsyrene. Fisk er også en god kilde til B12, jod og selen. For gravide er det spesielt gunstig. Inntak av fisk, fiskeolje og omega-3-fettsyrer kan redusere risikoen for hjertesykdom.»