Hopp til innhold

– Sp vinner på bekymringen i folket

Valgforsker Anders Todal Jenssen mener valgets største overraskelse er at Senterpartiet gjorde et svært godt valg.

Jubel på Steinkjer Senterpartis valgvake

I Steinkjer gikk Senterpartiet fram 8,7 prosent. Det var full jubel under valgvaken mandag kveld.

Foto: Solvår Flatås / NRK

Arbeiderpartiet har klart størst oppslutning blant trønderne i kommunevalget. Senterpartiet er en god nummer to, og vil etter all sannsynligvis få nest flest ordførere.

– Den virkelig store overraskelsen er at Senterpartiet gjør et så godt valg - ikke minst i Trøndelag, sier valgforsker Anders Todal Jenssen til NRK.

Sterke sentraliseringskrefter

Hvorfor er det slik? Valgforskeren mener bekymring er et stikkord.

Anders Todal Jenssen

Valgforsker Anders Todal Jenssen tror blant annet kommunesammenslåing er en årsak til partiets gode resultater i Trøndelag.

Foto: Randi Lillealtern / NRK

– En del mennesker er bekymret fordi de ser så sterke sentraliseringskrefter i samfunnet, og at mange jubler for det uten å tenke over at medaljen har en bakside. Diskusjonene om kommunestruktur har nok bidratt, og at jordvern har vært inn i valgkampen, sier Todal Jenssen.

Sp vant valget i sju kommuner i Sør- og Nord-Trøndelag.

Se full oversikt over resultatene i Sør-Trøndelag her!

Se full oversikt over resultatene i Nord-Trøndelag her!

Et eksempel er fra Høylandet, hvor partiet fikk 52 prosent av stemmene, og med dét gikk fram 9,3 prosent.

– Høyre unyttet ikke gavepakken

Høyre har lite å feire i Trøndelag og i landet for øvrig etter kommunevalget. I Trondheim gikk de 5,2 prosent tilbake med totalt 20,6 prosent av stemmene.

– Høyre i Trondheim har møtt en for sterk motstander i Arbeiderpartiet og Rita, sier Todal Jenssen.

– Høyre har hatt en gavepakke i den kritikken som kom i eldreomsorgen som de ikke har klart å utnytte, sier Siri Wahl-Olsen, Adresseavisens politiske redaktør.

Wahl-Olsen er ikke imponert over forslagene Høyre har kommet med for å gjøre eldreomsorgen i Trondheim bedre enn det Ap har klart de siste 12 årene.

– Høyre har snakket høyt og inderlig om krise i eldreomsorgen, men har ikke maktet å sette opp et klart alternativ for hvordan de vil gjøre eldreomsorgen bedre. De har hatt noen forslag til eldrekommisjon blant annet, og sagt at de vil ha minst like mange nye stillinger innen eldreomsorg som det Ap har sagt. Vi skulle tro at retorikken om krise ville slå an, men de vant ikke noe på det, sier Wahl-Olsen til NRK.