Hopp til innhold

– Sosiale medier beriker livet vårt

Forsker ved NTNU mener sosiale medier har fått for mye negativ oppmerksomhet. Berit Skog sier spesielt eldre nyter godt av nettstedene.

Facebook-brukere

Ove Ovesen og Asbjørn Elstad er begge brukere av Facebook i voksen alder og synes det er helt topp.

Foto: Silje Kolaas/NRK

– Man treffer gamle skolekamerater, og man kan chatte med barnebarn. Jeg har vært på Facebook i to år, sier Ellen Margrethe Kne, som er i femtiårene.

Hun bruker Facebook, men nettsiden kan ikke utkonkurrere det å møte venninner over en kopp kaffe. Likevel føler Kne at sosiale medier er med på å gjøre hverdagen litt bedre.

– Det beriker dagen min, men det er ikke det samme som å møte folk live, sier hun.

– Spesielt bra for de voksne

Førsteamanuensis ved NTNU i Trondheim, Berit Skog, forsker på sosiale medier som Facebook, Twitter, SMS og Instagram. Og folk er glade i sosiale medier.

– De fleste som er på Facebook oppgir at de er der på grunn av det sosiale. Det gjelder spesielt voksne folk, sier hun.

– I Norge er det omtrent 2,75 millioner brukere. Hittil føler jeg vi har vært mest opptatt av de negative faktorene som mobbing og uønsket oppmerksomhet, men man må også huske på den sosiale biten, sier forskeren.

– Folk er mer rause

Asbjørn Elstad er en dreven Facebook-bruker, og mener at innholdet er mer interessant nå enn det var tidligere.

– Jeg er 75 år, og har allerede vært på siden i mange år. Noe av det jeg liker aller best er at man kan se bilder fra gamle dager. Folk laster opp mer av det nå enn før, sier han.

Berit Skog mener det å legge ut om seg selv på sosiale medier kan skape et mer raust samfunn.

– Dette er en trend man kan velge å like eller ikke, men det er en stor vekst på individualisme og det å vise fram hvor bra man har det. I påska vil det garantert komme bilder fra glade skiturer. Dette har tidligere kanskje blitt oppfattet som skryt, men jeg tror etter hvert folk blir mer rause, sier Skog.