NRK Meny
Normal

– Snakk med de unge om vonde tanker

– Man må være tydelig på at problemer alltid kan løses, mener nestleder i organisasjonen Leve i Sør-Trøndelag.

Øystein Kvam

Nestleder i organisasjonen Leve i Sør-Trøndelag, Øystein Kvam, mener at åpenhet om selvmordstanker er viktig.

Foto: Karoline Ravndal Lorentzen / NRK

Tusenvis av foresatte i Trondheim fikk tirsdag et brev fra kommunen som oppfordret dem til å ta vare på barn- og unge etter at det har vært flere selvmord og selvmordsforsøk i Trondheim den siste tiden.

Kommunen har i ettertid fått en rekke henvendelser fra foreldre som lurer på hvordan man skal ta den vanskelige samtalen.

– Det er ikke et lett tema, og det er ikke noe fasitsvar på hva som er riktig å gjøre, sier nestleder i organisasjonen Leve i Sør-Trøndelag, Øystein Kvam, til NRK.

– Problemer kan løses

Leve er en landsomfattende frivillig organisasjon for etterlatte og berørte ved selvmord. Kvam forteller at organisasjonens mål er å være en støtte, drive opplysningsarbeid og forebyggende arbeid ved å være åpen om tematikken.

– Jeg mener at det er viktig å være tydelig. Tydelig på at problemer alltid lar seg løse, og at det kan hjelpe å dele vanskeligheter og tanker om selvmord med andre, sier Kvam.

Åpenhet er viktig

Skrivet

I dette brevet ber rektorene om at foreldre tar vare på ungdommene.

Foto: Skjermdump

Årsaken til at rektorene ved barne- og ungdomsskolene i Trondheim gikk sammen og sendte brevet til de foresatte, er blant annet en TV-serie som siden den ble lansert i slutten av mars har blitt kritisert for hvordan den skildrer selvmord.

Kvam mener at selvmord alltid har vært tabubelagt og ties ofte i media. Han mener derimot at temaet heller bør snakkes om.

– Vi mener at det å være åpen om selvmord ikke smitter til mere selvmord, vi mener heller det at det er både ungdommer og andre som sliter og har problemer som synes det er enklere å søke hjelp når de hører og ser at det er andre som går med de samme tankene.

Oppretter tiltak

Kommunaldirektøren for oppvekst og utdanning i Trondheim, Camilla Trud Nereid

Kommunaldirektøren for oppvekst og utdanning i Trondheim, Camilla Trud Nereid, forteller at det er satt i gang flere tiltak for å hjelpe ungdom med selvmordstanker.

Foto: Mari Svenning / NRK

Nå har kommunen igangsatt tiltak for å være mer til stede for ungdom. Det er opprettet et tett samarbeid med fylkeskommunen, legevakt og samarbeid med Nasjonalt senter for vold- og selvmordsforebygging.

Trondheim kommune har også varslet alle kommunens fastleger, i tillegg til at helsesøsterressursene på ungdomsskolen er styrket.

– Vi må heve omsorgsnivået i denne perioden for vi vet at våren er en vanskelig tid for ungdom. Det er mye ekstra press på ungdom nå med tanke på eksamen og forventninger om å bli bedt på fester. I tillegg har vi hatt noen veldig alvorlige hendelser i Trondheim som handler om både selvmord og selvmordsforsøk, sier Kommunaldirektøren for oppvekst og utdanning i Trondheim, Camilla Trud Nereid.

Video fra Trøndelag

Blå himmel og fine forhold- vinterferien er i gang i Trøndelag.
På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.
Et rådyr forvillet seg inn på flyplassen på Røros og måtte reddes ut av ansatte på lufthavna.