Hopp til innhold

– Snakk med de unge om vonde tanker

– Man må være tydelig på at problemer alltid kan løses, mener nestleder i organisasjonen Leve i Sør-Trøndelag.

Øystein Kvam

Nestleder i organisasjonen Leve i Sør-Trøndelag, Øystein Kvam, mener at åpenhet om selvmordstanker er viktig.

Foto: Karoline Ravndal Lorentzen / NRK

Tusenvis av foresatte i Trondheim fikk tirsdag et brev fra kommunen som oppfordret dem til å ta vare på barn- og unge etter at det har vært flere selvmord og selvmordsforsøk i Trondheim den siste tiden.

Kommunen har i ettertid fått en rekke henvendelser fra foreldre som lurer på hvordan man skal ta den vanskelige samtalen.

– Det er ikke et lett tema, og det er ikke noe fasitsvar på hva som er riktig å gjøre, sier nestleder i organisasjonen Leve i Sør-Trøndelag, Øystein Kvam, til NRK.

– Problemer kan løses

Leve er en landsomfattende frivillig organisasjon for etterlatte og berørte ved selvmord. Kvam forteller at organisasjonens mål er å være en støtte, drive opplysningsarbeid og forebyggende arbeid ved å være åpen om tematikken.

– Jeg mener at det er viktig å være tydelig. Tydelig på at problemer alltid lar seg løse, og at det kan hjelpe å dele vanskeligheter og tanker om selvmord med andre, sier Kvam.

Åpenhet er viktig

Skrivet

I dette brevet ber rektorene om at foreldre tar vare på ungdommene.

Foto: Skjermdump

Årsaken til at rektorene ved barne- og ungdomsskolene i Trondheim gikk sammen og sendte brevet til de foresatte, er blant annet en TV-serie som siden den ble lansert i slutten av mars har blitt kritisert for hvordan den skildrer selvmord.

Kvam mener at selvmord alltid har vært tabubelagt og ties ofte i media. Han mener derimot at temaet heller bør snakkes om.

– Vi mener at det å være åpen om selvmord ikke smitter til mere selvmord, vi mener heller det at det er både ungdommer og andre som sliter og har problemer som synes det er enklere å søke hjelp når de hører og ser at det er andre som går med de samme tankene.

Oppretter tiltak

Kommunaldirektøren for oppvekst og utdanning i Trondheim, Camilla Trud Nereid

Kommunaldirektøren for oppvekst og utdanning i Trondheim, Camilla Trud Nereid, forteller at det er satt i gang flere tiltak for å hjelpe ungdom med selvmordstanker.

Foto: Mari Svenning / NRK

Nå har kommunen igangsatt tiltak for å være mer til stede for ungdom. Det er opprettet et tett samarbeid med fylkeskommunen, legevakt og samarbeid med Nasjonalt senter for vold- og selvmordsforebygging.

Trondheim kommune har også varslet alle kommunens fastleger, i tillegg til at helsesøsterressursene på ungdomsskolen er styrket.

– Vi må heve omsorgsnivået i denne perioden for vi vet at våren er en vanskelig tid for ungdom. Det er mye ekstra press på ungdom nå med tanke på eksamen og forventninger om å bli bedt på fester. I tillegg har vi hatt noen veldig alvorlige hendelser i Trondheim som handler om både selvmord og selvmordsforsøk, sier Kommunaldirektøren for oppvekst og utdanning i Trondheim, Camilla Trud Nereid.