NRK Meny
Normal

Dykkerne forteller: – Slik fant vi Vibeche

Dykkerne fra brannvesenet søkte i timevis i iskulda etter Vibeche Sofie Falck Danielsen. Nå forteller de hvordan de opplevde å finne den døde kvinna.

TBRT

Trond Fjeldsæter i brannvesenet forteller om hva de gjør når de får beskjed om å rykke ut. Det tar bare minutter fra alarmen går til de ligger i vannet og søker.

Vibeche Sofie Falck Danielsen

Vibeche Sofie Falck Danielsen

Det var torsdag 16. januar og iskulda bredte om seg i Trøndelag. Politiet fikk nyss i at ei kvinne lå skadet i en leilighet i Trondheim sentrum. Da de ankom leiligheten var den tom, men de fant spor etter blod.

En stor operasjon ble satt i gang av politiet. På grunn av frykt for at noe kriminelt kunne ha skjedd, ble styrker fra brannvesenet raskt sendt for å lete i den iskalde Nidelva, noen hundre meter unna leiligheten.

En grav å gå til

Dagene gikk, men brannvesenet ga aldri opp søkinga. De fikk også hjelp av eksperter fra kystvakta. Det tok til slutt seks dager før liket av Vibeche Sofie Falck Danielsen ble funnet på fem meters dyp i elva.

– Det er med ydmykhet vi legger så mye ressurser ned i en slik situasjon. Det er viktig for de pårørende å få en grav å gå til og det er viktig at de får klare svar, sier vakthavende brannsjef Ole Anders Holmvaag i Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Til tross for den ubehagelige kulda i Nidelva, lå dykkerne mye under vann. For å spare på lufta i dykkertanken, ble de dratt rolig fremover av en båt.

– Det er veldig hektisk og man har mange tanker, men jobben må gjøres. Vi må være nøyaktig i alt vi gjør, og vi skyver at det er kaldt og at vi har dårlig sikt bak oss, sier redningsdykker Jan Otto Bardal.

(Artikkelen fortsetter under videoen).

Trøndelag brann- og redningstjeneste er kveldens gjester i Midt-Nytt.

Her forteller dykkerne om hvordan det er å jobbe med en så vanskelig sak.

– Koster mye mentalt

Han var svært delaktig i hele søket som førte til at de fant 48-åringen på dypet.

– Det virker både fysisk og mentalt inn på oss, men det er en del av treninga vår. Vi lærer å koble det ut, for ubehaget tar vi etterpå, sier Bardal.

Brannmennene sier at saken var svært spesiell for alle som jobbet med søket. Motivasjonen var både at de hjalp politiet med etterforskningen, men også at de pårørende kanskje kunne få noen svar. Men det koster for alle som er med i en slik prosess.

– Det er svært viktig å bearbeide slike inntrykk. Det er ikke sånn det var før i tida, at brannfolk var veldig macho og skulle sitte alene med de tøffe opplevelsene. Nå er det takhøyde for å snakke ut – det gjør det enklere å være brannmann, sier Holmvaag.

Vibeche Sofie Falck Danielsens pårørende har takket alle mannskapene som bisto i søket etter 48-åringen. Og det er mange som har ofret mye i denne saken.

– Det er veldig motiverende, sier Bardal.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Savnet kvinne funnet i Nidelva

Slik så det ut da brannvesenet og politiet fant den 48-årige kvinna.

Foto: Henrik Sundg@rd

Ti timer på vannet

Brannvesenet har trent mange ganger på å søke etter noen i Nidelva. De har terpet såpass at de bruker kun to til fire minutter fra alarmen går til de er nede i vannet med fullt utstyr.

– Dykkerne henger i et lodd under båten og gir beskjed gjennom et samband til dykkelederen sin om han må løftes opp eller ned – alt etter hvordan forholdene er nede i vannet, sier skipsfører Odd Arild Øien i Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Han var med på å søke etter kvinna i det iskalde været. Noen dager var skiftet hans ute i ti timer med ett fokus – å finne Vibeche.

– Det er svært givende

– Når dykkeren hopper ut i vannet og søket er i gang, bruker vi GPS-systemer for å se hvor vi allerede har søkt. På den måten vet vi hele tiden hvor vi skal videre. Når vi er ferdig med ett område, er vi 99 prosent sikker på at alt er søkt. Jobben gjøres grundig, sier Øien.

Brannmannskapene som var med å søke etter kvinna sier unisont at jobben er svært viktig.

– Personlig synes jeg det er svært givende, for man føler at man er med på å gjøre en innsats og en god jobb. Det er selvfølgelig en stor lettelse når vi gjør et funn. Da er vi fornøyde med oss selv, sier Øien.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Vibeche Sofie Falck Danielsen

Vibeche Sofie Falck Danielsen ble meldt savnet torsdag 16 januar. Seks dager senere ble hun funnet i Nidelva i Trondheim.

Foto: Familien/NRK

Lang etterforskningstid

Totalt fire personer er sikta i saken. To personer er sikta for drap eller medvirkning til drap. Og to personer er sikta for bevisforspillelse.

Politiet vil fortsatt ikke gå ut med detaljer rundt funnet av den 48 år gamle kvinna.

– Av etterforskningstaktiske grunner kan jeg ikke gi noen opplysninger om funnet annet enn at vi har identifisert avdøde. Vi kan heller ikke gi opplysninger rundt dødsårsak. Det er uklart når obduksjonsrapporten er klar, sier politiets etterforskningsleder Bjørn Are Kattem.