NRK Meny
Normal

– Det skal lite til før vi har en ny storbrann

Det er stor fare for lyng- og gressbranner flere steder i Sør-Norge. På Frøya har de katastrofebrannen fra i vinter friskt i minne, og nå er det nok en gang knusktørt på øya.

Lyngbrann Frøya

SVÆRT TØRT: I februar ble store deler av Frøya rammet av en stor lyngbrann. I Oridalen ved Sistranda er lyngheiene svidd av. Brannsjefen ber folk overholde bålforbudet for å unngå en ny storbrann.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

– Akkurat nå er der overhengende stor fare for lyngbrann her på Frøya, sier brannsjef Andreas Kvingedal til NRK.

Deilig vårsol og høye temperaturer gjør at brannsjefen på Frøya, i likhet med sine kolleger i resten av Trøndelag, Vestlandet og deler av Østlandet, har god grunn til å være ekstra oppmerksom de nærmeste dagene.

Les også: – Bålbrenning bør vi ha lagt bak oss nå

– Ikke brenn bråte

Andreas Kvingedal

Brannsjef Andreas Kvingedal og hans mannskaper på Frøya er i beredskap. I dag måtte de rykke ut til en bråtebrann på Dyrøy.

Foto: NRK

Ifølge Meteorologisk institutt er det nå lokalt stor gress-, lyng- og skogbrannfare i områder med barmark inntil det kommer nedbør i mengder som virkelig monner.

Kvingedal ber folk innstendig om ikke å brenne bråte.

– Mange rydder gjerne både ute og inne på denne tiden av året, men så tørr som bakken er nå, må folk besinne seg. Det skal svært lite til før vi kan få en ny storbrann, sier brannsjefen, som minner om det generelle bålforbudet i utmark som gjelder fra 15. april til 15. september.

Det fine været som preger store deler av Sør-Norge skyldes et høytrykk som ligger over Østersjøen. Dette ligger i ro, men i løpet av helga vil det bevege seg sørøstover og forsvinne.

For Trøndelag sin del betyr dette nordavind som kan føre med seg noe nedbør fra og med mandag.

Lyngbrann Frøya

Lyngbrannen som herjet på Frøya i januar i år spredte seg raskt i tørt vintergress. Nå er brannfaren igjen overhengende.

Foto: Petter Vidar Vågsvær

Ifølge langtidsprognosene til yr.no vil resten av Sør-Norge måtte belage seg på en enda lengre periode uten nedbør.

– Frykten er der alltid

På Frøya sitter den omfattende lyngbrannen fra i vinter fortsatt friskt i minne. Det er bare tre måneder siden flammene herjet på øya, og satte et helt samfunn på store prøvelser.

Senest i formiddag måtte brannvesenet rykke mannsterke ut da det kom inn melding om bråtebrann i nærheten av en høyspentmast på Dyrøy. Et 150 kvadratmeter stort område ble svidd av.

Gress- og lyngbranner er ikke unormalt på Frøya om våren, men Kvingedal medgir at selv mindre branner nå settes i et annet lys.

– For et par dager siden fikk vi kuling fra nordøst og det blåste skikkelig. Når det er så tørt som nå, ja, da tenker man sitt. Når alarmen går er det lett å tenke «ikke nå igjen», sier han.

– Frykter du en ny storbrann slik forholdene er nå?

– Frykten vil alltid være der og vi kan aldri sikre oss mot at slike branner. Selv om det er tørt, blir det heldigvis grønnere jo nærmere sommeren vi kommer. Dette vil begrense en brann på en helt annen måte enn i vinter, hvor ingenting stoppet flammene i det tørre vintergresset, sier Kvingedal.

Øker ikke beredskapen

Klare for utrykning. Frøya.

Mye ekstra utstyr ble satt i inn under lyngbrannen i januar. Selv om det også nå er knusktørt på Frøya økes ikke beredskapen.

Foto: Kaja Kristin Ness / NRK Trøndelag

Kombinasjonen tørr bakke og liten kuling gir flammene godt tak og kan raskt sette en lyngbrann ut av kontroll.

Brannsjefen på Frøya ser det likevel ikke nødvendig å øke beredskapen nå.

– Vi kjører med normal bemanning. Vi endrer ikke på dette før brannfaren blir ekstrem, og da snakker vi en langvarig tørkeperiode på flere uker i strekk.

Brannsjefen håper storbrannen i vinter har vært en vekker og at folk blir mer forsiktig med sin omgang med åpen ild framover.

– Det er bare å holde seg unna alt som heter lighter og fyrstikker når man ferdes i områder med mye lyng. Både bål og brenning av søppel er nå ulovlig, presiserer Kvingedal.

Er på alerten

Oppfordringen støttes av brannmester Fred Mælen i Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Foruten på Frøya er det tørt i hele Trøndelag, spesielt i Oppdal, Midtre Gauldal og Meråker.

– Vi er nok mer på alerten dersom det oppstår lyng- og gressbranner. Nå skal ikke mye til før vi rykker ut, sier Mælen.

SE VIDEO FRA LYNGBRANNEN PÅ FRØYA I JANUAR:

Brannen herjer fremdeles på Frøya.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25