Utfordret «Hilde» for å sjekke om teltet holdt

Mens andre barrikaderte seg mot stormen «Hilde», inviterte Aleksander med seg faren på fjelltur for å sjekke om teltet revnet.

Aleksander Mork og faren hans dro på telttur for å sjekke om utstyret tålte ekstremvær.

Aleksander Mork og faren hans dro til Gråkallen på telttur for å sjekke om utstyret tålte stormen «Hilde».

Aleksander Mork setter opp telt

Aleksander Mork demonstrerer teltet i roligere værforhold.

Foto: Maria Pettersen / NRK

– Det var helt fantastisk! Det er ikke så ofte vi som er entusiaster får muligheten til å teste. Da må vi til Sydpolen eller deromkring. Da været var i anmarsj, måtte vi bare se om vi fikk til å sette opp et tunneltelt i de kraftige vindkastene, sier en begeistret Aleksander Mork til NRK.

Da meteorologene meldte at stormen «Hilde» var i ferd med å feie inn over Trøndelag, gjorde friskusen Aleksander Mork det motsatte av de fleste.

– Jeg inviterte med meg pappa på tur. Jeg hadde nemlig et par telt jeg hadde lyst til å sjekke ut, forklarer Mork.

Sjekk været på YR.

Testet om teltet revnet

Mork og faren hans dro like godt på telttur til Gråkallen, en karakteristisk fjelltopp i Trondheim kommune lørdag kveld der stormen ville treffe godt. Målet var å se om det i det hele tatt var mulig å få til å sette opp teltet i de kraftige vindkastene.

– Det var vanskelig å sette det opp. Vi holdt på å blåse bort. Vi bardunerte godt, tredde stengene og fikk dem godt nedi bakken. Vi brukte ganske lang tid, ler Mork.

Han forklarer at teltturer i ekstremvær er gull verd for å sjekke om ekspedisjonsutstyret holder det lover.

– Når det er ekstremt vær er det veldig artig å teste utstyret. På den måten kan vi se om stengene knekker og om duken revner. Teltet er av en type som ofte blir brukt på syd- og nordpolekspedisjoner, så vi ville sjekke om det var så bra som det var på papiret, forklarer Aleksander Mork.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Aleksander Mork og faren slo opp telt i vinden på Gråkallen lørdag kveld.

Det blafret kraftig i teltet til Aleksander Mork på Gråkallen lørdag kveld.

Ekstrem kaffekos

Da tunnelteltet etter mye om og men var oppe, var det på tide å sjekke komforten. Mork og faren hans kunne raskt konstatere at telttur i storm ikke var stedet for gode samtaler.

– Det var umulig å kommunisere. Lydnivået ligner ikke noe jeg har hørt i et telt tidligere. Vi satt ved siden av hverandre og ropte rett inn i ørene. Vi måtte bare gi opp. Jeg har aldri vært borti så mye støy på telttur, sier Mork.

Selv om samtalen gikk litt trådt på grunn av bakgrunnsstøy, mener Aleksander at turen var gikk veldig bra. Ekstra hyggelig var det at far overrasket med godsaker fra sekken.

– Pappa hadde tatt med kaffe på termos, kjeks og sjokolade. Vi satt i teltet og koste oss i ti minutter før vi begynte å kjenne at vinden tok seg opp og at vi burde bakke sammen, forklarer Aleksander.

Drømmer om Sydpolen

Telturen på Gråkallen var god trening for å se hvordan ting fungerer i ekstremvær. Mork legger ikke skjul på at han drømmer om å få dra på større ekspedisjoner.

– Slike teltturer kan være farlig og jeg vil ikke anbefale alle å dra ut i ekstremvær. Det var også derfor vi ville teste utstyret slik at man vet hvordan utstyret virker hvis man skal ut i tjue minus og vind. Man må vite hva man holder på med, advarer Mork.

Nå drømmer han om en tur til Sydpolen.

– Da må jeg nok ha tillatelse fra kona først, ler Aleksander Mork.

Den første snøen på Gråkallen

Gråkallen i Trondheim

Foto: Arne Sjøhagen