NRK Meny
Normal

– Situasjonen er svært alvorlig

Mattilsynet bruker nå alle ressurser på å finne kilden til smitten som nå har gjort et tiende barn sykt av nyresvikt.

– Vi har fortsatt håp om å finne smittekilden, men vi kan risikere å aldri finne den, sier administrerende direktør Joakim Lystad i Mattilsynet til NTB.

Jenta som er blitt det tiende offeret for nyresvikt, er fra Sør-Trøndelag, og det er det første tilfellet så langt nord i landet. Onsdag vil det bli klart om kjøttdeig solgt i Lidl-butikker, produsert ved Gildes anlegg på Fosen i Sør-Trøndelag, inneholder E.coli-bakterien. Lystad betegner dette som interessant.

– All informasjon som denne er viktig i arbeidet med å lete etter fellesnevneren – og dermed muligheten til å finne smittekilden, sier han.

Mattilsynet samarbeider ifølge Lystad intenst og bredt med Veterinærinstituttet, Norges veterinærhøgskole, Folkehelseinstituttet og Sosial- og helsedirektoratet om å finne smittekilden. Arbeidet har vært prioritert helt siden de første seks tilfellene ble rapportert fra Folkehelseinstituttet, og situasjonen anses som mer alvorlig for hvert tilfelle som oppdages.

Lystad understreker at på grunn av inkubasjonstiden kan kjøttet jenta fra Sør-Trøndelag har spist, være kjøpt før advarselen om å ikke spise kjøttdeig gikk ut fra Mattilsynet. (©NTB)