NRK Meny
Normal

– Situasjonen er forferdelig

Volden herjer i hjemlandet. Om ti dager må Slava reise tilbake dit.

77 mennesker skal til nå ha mistet livet, og over 500 er skadd i de blodige kampene på uavhengighetsplassen i Kiev. I Trondheim følger et ukrainsk ektepar spent med på situsjonen.

På Moholt studentby sitter ekteparet Katerina og Slava og følger med på hendelsene i Ukraina.

– Det er veldig stressende å være her i Norge og følge med på det som foregår i Ukraina. Vi er bekymret for venner og slektninger. Vi vet aldri hva som kommer til å skje i morgen, sier Katerina Lobintseva.

Må reise tilbake

Slava Lobintsev

Slava har ikke noe annet valg enn å reise tilbake til Ukraina, ellers bryter han loven.

Foto: Kristin Heggdal / NRK

Katerina studerer på NTNU i Trondheim og har bodd i Norge i ett og et halvt år. Ektemannen Slava er for tiden på besøk hos henne på studenthybelen. Hver dag sitter de ved datamaskinen og følger med på hendelsene i hjemlandet.

– I går ble en venn av oss angrepet av demonstranter på uavhengighetsplassen, han ble banket opp ganske kraftig, sier Katerina.

Om ti dager må ektemannen reise tilbake til Ukraina fordi visumet hans går ut. Slava bor på østsiden av landet i byen Kharkiv, som ligger på grensen til Russland.

– For noen dager siden trodde vi det bare var angrep på vestsiden, men nå ser vi at det også har spredd seg til østsiden. Jeg er selvfølgelig redd, sier Slava.

Slava og Katerina
Foto: Kristin Heggdal / NRK

Kan ikke stole på nyhetene

Paret kikker bekymringsfullt på nyhetene som strømmer over dataskjermen foran dem. Nyhetene i Ukraina er ikke alltid til å stole på.

– De dekker bare en side av saken og derfor er det vanskelig å vite alt som skjer. Jeg stoler ikke på det de skriver. Vi må snakke med foreldre og venner på Skype for å forstå hva som virkelig foregår, forteller Katerina.

Med melding om 77 drepte og over 500 skadde mennesker i hjemlandet, sitter Katerina og Slava med tårer i øynene.

– Situasjonen er forferdelig. Jeg er veldig urolig for de som bor i Ukraina og det er forferdelig å se at så mange er drept. Det spiller ingen rolle hvem personene er, de er ukrainere, sier Katerina.

– Kommer Kiev til å være det samme hvis konflikten blir løst?

– Selvfølgelig ikke. Folkene er ikke de samme lenger, landet er splittet i to, sier Katerina.

– Jeg vil ikke at han skal dra

Katerina Lobintseva

Katerina gruer seg til å sende mannen tilbake til hjemlandet.

Foto: Kristin Heggdal / NRK

Samtidig som ekteparet må sitte i Norge og se på at hjemlandet blir ødelagt, og at personer stadig blir drept, skal Katerina snart si adjø til ektemannen.

– Akkurat nå er jeg veldig glad for at Slava er her hos meg, men jeg tenker hele tiden på at han snart skal reise. Jeg vil ikke at han skal dra, men han bryter loven hvis han ikke gjør det, forteller Katerina.

Slava gruer seg til å være borte fra sin kjære.

– Det er veldig vanskelig å skulle dra tilbake til Ukraina. Vi er en familie og vi må være sammen, sier Slava.

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal