Hopp til innhold

– Reisverket ble satt opp feil

For svakt midtreisverk mellom kjørefeltene var utløsende årsak til brukollapsen i Trondheim, melder entreprenør Reinertsen i sin pressekonferanse fredag morgen.

Reinertsen holder pressekonferanse om brukollapsen

Leder av granskningsgruppa, Morten Bjerkås og direkør Kristian Reinertsen fortalte under pressekonferansen at reisverket til brua var feil satt opp.

Foto: Morten Andersen / NRK

Kristian Reinertsen

Kristian Reinertsen bekrefter overfor NRK at de har funnet årsaken til at ei bru kollapset i Trondheim.

Foto: NRK

– Årsaken til kollapsen er at kapasiteten reisverket var planlagt for ikke ble oppnådd på grunn av at mangelfull avstivning av midtreisverket, sier Reinertsen.

Denne noe tekniske forklaringa ble offentliggjort under dagens pressekonferanse holdt av entreprenør Reinertsen.

Mandag ble Reinertsens egen rapport om hva som forårsaket den tragiske brukollapsen på Leangen ferdig. Den ble onsdag overlevert til Statens vegvesen og politiet og presentert for offentligheten i dag.

– Ingen varsellamper lyste under bygginga, fordi dette var en enkel konkustruksjon og konstruksjonen skulle tåle mye mer enn belastninga den ble påført, sier Kristian Reinertsen under pressekonferansen.

Fikk refs av vegvesenet

Det var onsdag 8. mai at en bru under støpning plutselig kollapset. Flere hundre tonn med sement og armeringsjern raste ned på den sterkt traffikerte veien under.

I dagens pressekonferanse kommer det fram at ekspertgruppa satt ned av Reinertsen har undersøkt seks forskjellige årsaker til kollapsen.

To personer omkom og fem ble sendt til sykehus.

Statens vegvesen er byggherre på veiprosjektet, mens Reinertsen er entreprenøren som har fått ansvaret med å sette opp brua.

Nettstedet E24 skriver i dag at Statens Vegvesen i forkant av brukollapsen flere ganger hadde påpekt feil og mangler ved Reinertsens arbeider på veiprosjektet.

Det skal blant annet ha blitt påpekt at stillasene på anlegget ikke var riktig utført, eller mangelfullt satt ut.

Adresseavisen skrev onsdag et kritisk oppslag om at annet bruprosjekt i byen som Reinertsen har ansvaret for. Der ble det avslørt at hele brukollapsen hvilte på vaklende treklosser.

Reinertsen om årsak til brukollaps

Video: Reinertsen om årsak til brukollaps

Lovet hurtig svar

Kort tid etter ulykka lovet Reinertsen at de skulle finne årsaken til ulykka i løpet av 14 dager. 17 dager senere var rapporten klar og ble overlevert til Statens vegvesen og politiet.

– Vi mener vi har funnet årsaken. Nå skal vi inn til vegvesenet for å informere om den, sa direktør Kristian Reinertsen til NRK mandag.

Samtidig som entreprenøren har gjort sine egne undersøkelser for å finne årsaken driver samtidig politiet sin egen uavhengige etterforskning på saken.