NRK Meny
Normal

– Rederiet er storfornøyd

I Trondheim ble det i lørdag utført den største snuhavnoperasjonen noensinne på norsk jord.

Video Snuhavnoperasjon

Foto: Tone Iversen og Henrik Sundgård Redigering: Tone Iversen

Kirsti Østensjø

Kirsti Østensjø er glad for at alt gikk som det skulle i dag.

Foto: Martin Hammervik / NRK

Mange var spent på logistikken da flere tusen spanjoler skulle fraktes til og fra flyplassen i Trondheim.

– Vi har 1800 passasjerer som skal ende sitt cruise her i Trondheim. De kommer med skipet «Empress» og drar i buss til Værnes, sier markedskonsulent ved Trondheim havn, Kirsti Østensjø.

3600 spanjoler

Skipet eies av rederiet Pullmantur, som er et av de største spanskbaserte cruiserederier. Totalt er det 3600 spanjoler som skal fraktes mellom Trondheim havn og Værnes.

Etter at alle passasjerene har forlatt skipet, skal 1800 nye passasjerer gå om bord for å starte sitt cruise fra Trondheim.

– Vi har brukt et år på å planlegge dette. Vi jobbet med dette frem til i går og vi har gjort det vi kan for at dette skal gå på skinner, sier Østensjø.

Busser på Trondhiem lufthavn, Værnes

Passasjerene kom i rederiets egne jumbojeter, og ble fraktet med busser til og fra Værnes.

Foto: Henrik Sundgård / NRK

Viktig for Trondheim

Line Vikrem-Rosmæl

Line Vikrem-Rosmæl ønsker turistene hjertelig velkommen til Trondheim og håper det i fremtiden kan bli flere slike operasjoner.

Foto: Martin Hammervik / NRK

Reiselivsdirektør i Trondheim, Line Vikrem-Rosmæl, ønsker alle turistene velkommen til Trondheim. Hun er fornøyd med at Trondheim skal ha fire slike operasjoner i år.

– Ringvirkningene av dette kan være at vi får enda flere slike hvert år. Vi vet at flere rederier lukter på samme løsningen, sier Vikrem-Rosmæl.

Turistene startet sitt cruise i København og har seilt langt norskekysten. På turen har de blant annet vært innom Geiranger, Bergen, Ålesund før de kom til Trondheim i dag.

Reiselivsdirektøren håper nå at turoperatørene fremover legger opplegget slik at turistene kan ha et lengre opphold i Trondheim.

– Det vil bety mye for næringslivet i byen. Vi håper at vi også får med oss samarbeidsgruppen Midtby'n på laget, sier Vikrem-Rosmæl.

Les også: Norges største cruiseoperasjon

Empress

Empress er ett av fire cruiseskip som legger til kai i Trondheim dette året.

Foto: Tor Berre

Alt gikk som planlagt

Hans Hogstad

Hans Hogstad gleder seg allerede til neste gang.

Foto: Henrik Sundgård / NRK

Ett år med nøye planlegging førte til at Trondheim viste seg fra sin beste side i dag.

– Rederiet er storfornøyd med planleggingen og operasjonen. De ser at alt fungerer som det skal både på havna og på flyplassen, sier Østensjø.

På Værnes har de allerede begynt å glede seg til neste runde.

– Så langt så har dette bare vært gøy. Vi begynner faktisk å glede oss til lørdag om to uker da vi skal gjøre dette en gang til, forteller Hans Hogstad som er fungerende lufthavnsjef ved Trondheim lufthavn, Værnes.