Forsker frastjålet materialet sitt igjen

Leder i fiskeutvalget i Stjørdal jeger- og fiskeforening, Morten Welde, er forbannet etter at uerstattelig forskningsmateriale er blitt stjålet i Stjørdal.

Brutt opp boks og kuttet ledninger

Her har tyvene brukt avbitertang for å komme inn i boksen.

Foto: Rachel Malison

Morten Welde

Morten Welde i Stjørdal jeger- og fiskeforening mener Malisons forskning kan gi økt kunnskap og bedre den lokale forvaltningen.

Foto: Stjørdal jeger-og fiskeforening
Odd Terje Sandlund

Odd Terje Sandlund er forskningsleder ved NINA. Han sier de har prøvd å få finansiering til denne type forskning lenge, og at Malisons forskning betyr mye for dem.

Foto: Arnstein Staverlåkk

Torsdag ble en anerkjent amerikansk forsker frastjålet månedsvis med forskningsdata ved Hofstadelva i Skjelstadmark. Nå er hun redd hun ikke kan arbeide i Stjørdal mer.

– Jeg synes det er veldig flaut på vegne av Stjørdal. Vi har vært så heldig at en av verdens fremste forskere på sitt felt har kommet til vårt nærmiljø, så blir hun møtt på denne måten. Det synes jeg er pinlig, sier Morten Welde til NRK.

Beverforsker

Rachel Malison forsker på om beverdammer er til hinder for gytefisk. Hun har måleutstyr og kamera som registrerer hvorvidt fisken kommer forbi dammene. Prosjektet har stor internasjonal interesse, blant annet fordi bever har blitt gjeninnført i Skottland og England etter å ha vært utryddet.

Jeg er veldig lei meg. Jeg har jobbet med denne type forskning i Alaska og USA de siste syv årene. Noe slikt har aldri skjedd før, sier Malison.

To tyveri

Tidligere i høst ble det også stjålet utstyr. Dette fikk Rachel erstattet, og hun fikk laget en kraftig oppbevaringsboks av metall. Torsdag forrige uke har tyver brukt avbitertang og brutt seg inn i den nye boksen.

Her var det opptaksutstyr med flere måneder med forskningsresultater som Rachel skulle analysere, men nå er alt borte.

Utstyret kan erstattes, men dataene som jeg har brukt måneder for å samle inn, er uerstattelig. Hvis noen anonymt kan levere dette tilbake, vil det bety utrolig mye for meg, sier Malison til NRK.

– Vi er veldig overrasket

Forskningsleder hos Norsk institutt for naturforskning, Odd Terje Sandlund sier de ble veldig overrasket da en av forskerne deres ble utsatt for dette.

– Viltkamera forsvinner i ny og ne, og det kan folk ha bruk for. Det forstår jeg, men det andre forskningsutstyret som er stjålet fra Rachel er ubrukelig for andre enn forskeren selv, sier Sandlund.

Han sier NINA svært sjeldent er utsatt for tyveri og han har aldri opplevd at forskningsmateriale har blitt stjålet.

Finnerlønn

Lederen i fiskeutvalget, Morten Welde, mener dette stedet er så avsides at han tror det er noen lokale som har gjort det.

Vi ønsker at lokalsamfunnet prater sammen for å finne ut av det. Jeg er sikker på at det er noen som vet hvem som har stjålet utstyret. Det viktigste er at hun får tilbake forskningen sin. Hvem vet, kanskje vanker det en finnerlønn, sier Welde.

Her kan du se bilder fra forskningen Rachel Malison gjør i Stjørdalsvassdraget: