NRK Meny
Normal

- Trondheim bør bli pilegrimssenter

Et utvalg foreslår Trondheim som pilegrimssenter i Norge, i tillegg ønsker de at det etableres åtte regionale sentre.

Nidaros pilegrimsgård
Foto: NRK

Utvalget, som i dag overleverte sin rapport til kulturminister Trond Giske, foreslår at Nidaros pilegrimsgård i Trondheim blir hovedsetet for pilegrimsvirksomheten i Norge. I tillegg foreslår man å opprette åtte regionale pilegrimssentre.

- Vi ønsker å komme nært pilegrimen, et nasjonalt prosjekt står i fare for å bli veldig fjernt og langt unna pilegrimen. Disse regionale sentrene vil komme tett på pilegrimene, de vil se dem og ta vare på dem, sier av Per Kvistad Uddu som har ledet arbeidet.

Les: Åpnet Nidaros pilegrimsgård

- Betydelig utvikling

Et av de foreslåtte regionsentrene er Stiklestad i Verdal. Det er musikk i ørene til direktøren ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter.

- Gjennom de stillingene og den satsingen som er foreslått, og det nettverket man opererer med, vil man kunne bidra til en betydelig utvikling både på nasjonalt og internasjonalt nivå, sier direktør Turid Hofstad til NRK.

Les: Pilegrims-maraton mot slutten

Trond Giske får pilegrimutvalgets rapport.

Kulturministeren fikk overlevert rapporten onsdag.

50 millioner årlig

I rapporten står det at staten må bruke 50 millioner kroner hvert år på pilegrimsruta til Trondheim. Forslaget skal nå ut på høring og kulturministeren vil ennå ikke si noe konkret om økonomien.

- I rapporten foreslås det en økning på rundt 50 millioner kroner i året til flere pilegrimsprester, senter, overnattingssteder, åpne kirker og den type ting. Så må kommunene stille opp for at selve leden er i god stand og at det er lett å finne fram, jeg tror dette blir et spleiselag. Hvor mye som skal brukes er ennå ikke bestemt, det skal vi komme tilbake til, sier kulturminister Trond Giske.

Les: Rotete pilegrimssatsning

Pilegrimer
Foto: Stein Thue

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.