– På høy tid at Meråkerbanen elektrifiseres

Lederen av transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget vil at moderne, svenske tog skal gå fra Stockholm til Trondheim.

Knut Arild Hareide

Knut Arild Hareide (KrF) mener at Meråkerbanen må bli elektrifisert.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

– Det mest oppsiktsvekkende for meg er å se at Meråkerbanen ikke er elektrifisert. Vi ser jo nå de utfordringene vi har med lufttransporten, og da er vi avhengige av å ha en god jernbane. Jeg mener det er på høy tid at vi nå får elektrifisert Meråkerbanen, sier Knut Arild Hareide (KrF), leder av Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget.

Mandag var han på befaring i Trøndelag. Og på spørsmål om hvor skoen trykker mest peker Hareide altså på Meråkerbanen.

Vil snakke med svenskene

Han vil ha en dialog med svenskene om banestrekningen og ønsker å få til et møte med samferdselskomiteen på den andre siden av kjølen etter høstens valg.

– Det er fordi at NSB nå sier at de må bestemme om de skal kjøpe nye dieseltog innen fem år. Og blir det sånn at de kjøper nye dieseltog tror jeg det blir veldig vanskelig å få elektrifisert Meråker- og Trønderbanen. Og da mener jeg vi er ille ute, sier Knut Arild Hareide til NRK.

Han sier at Meråkerbanen er en interessant strekning for svenskene og ønsker altså at svenske tog skal gå helt fram til Trondheim.

– Vi har absolutt noe å lære av svenskene. Har man tatt banen fra Trondheim til Stockholm ser en at det går gamle dieseltog på den norske siden og på svensk side dukker det opp nye, moderne tog. De togene ønsker jeg skal helt fra Stockholm til Trondheim, det vil være positivt og jeg tror det vil være en veldig attraktiv toglinje, sier Knut Arild Hareide.

– Veldig bra av Hareide

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) i Sør-Trøndelag er enig med Hareide i at Meråkerbanen må elektrifiseres.

- Med elektrifisering kan vi kjøre strekningen fra Trondheim til Stockholm med tog på samme tid som Trondheim - Oslo. Det åpner spennende samarbeidsmuligheter østover. Og kombinert med en framtidig godsterminal i Muruvik kan vi gi svenskene ei ny havn i vest, sier Tore O. Sandvik.

– Vi er sårbare

Til tross for problemene som følge av vulkanutbruddet på Island kom Knut Arild Hareide til Trondheim med fly mandag.

– Jeg var veldig spent og stod opp klokken halv seks for å se om flyene gikk og heldigvis gikk det fly til Trondheim. Men det kan se ut som det blir tog på returen for meg i dag. Jeg synes det viser hvor sårbare vi er og desto viktigere er det at vi har en god jernbane, sier Knut Arild Hareide.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.