NRK Meny
Normal

– Overrasket over at 120 kan miste jobben

Fabrikkene til Nexans både i Namsos og Karmøy holdes åpen lørdag for at ansatte kan møtes etter beskjeden om at begge fabrikkene kan bli lagt ned.

Nexans Namsos

ÅPEN FABRIKK LØRDAG: De 65 ansatte kan møtes her ved fabrikken til Nexans i Namsos lørdag, etter at de fikk en uventet beskjed om at fabrikken kan bli lagt ned.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Hovedtillitsvalgt ved Nexans fabrikk i Namsos, Edvin Mansæterbak, sitter fredag ettermiddag på flyplassen i Paris på vei tilbake til Norge.

– Nå må vi fordøye meldinga vi har fått, sier Mansæterbak som vil være til stede når fabrikken har åpent lørdag.

I dag var han på møtet der ledelsen i kabelselskapet Nexans i Paris la fram forslag om omfattende omstrukturering i selskapet.

Orientert på allmøter

Fabrikkene både i Namsos og Karmøy ble foreslått nedlagt. Det jobber 65 ansatte i Namsos og 35 i Karmøy.

Trude Larstad, Nexans

VIL IVARETA ANSATTE: Kommunikasjonsdirektør Trude Larstad i Nexans sier de vil gjøre alt for å følge opp ansatte ved fabrikkene i Namsos og Karmøy.

Foto: Bård Gudim

Ansatte ble orientert om den foreslåtte nedbemanninga på allmøter i dag.

– Nå går ansatte inn i en veldig vanskelig situasjon og vi skal gjøre vårt ytterste for å ivareta våre ansatte. I neste uke kommer ledelsen i Paris til fabrikkene for å svare på spørsmål, forteller kommunikasjonsdirektør i Nexans, Trude Larstad.

– Hvor uventet er dette for de ansatte?

– Det kom overraskende på ansatte og innstillinga fra ledelsen ble jo lagt fram i dag.

Høye kostnader i Norge

Årsaken til nedbemanninga er overkapasitet, høye kostnader og sterkt prispress.

Larstad forteller at fabrikkene i Norge har høye kostnader og det er lange avstander til markedet i Europa.

Nexans har fabrikker i 40 land og 26.000 ansatte.

Det er bare de to fabrikkene i Norge med 120 ansatte som er foreslått helt nedlagt. Til sammen kan 478 miste jobben i selskapet i løpet av neste år.

Høring

– Nå skal vi se på hva som kan gjøres. Sannsynligheten for å stanse prosessen kan være liten, sier hovedtillitsvalgt i Namsos, Edvin Mansæterbak på telefon fra flyplassen i Paris.

Han sier de nå vil ha fokus på å ta vare på dem som kan bli rammet. Forslaget til nedbemanning skal sendes ut på høring hos tillitsvalgte før et endelig vedtak vil bli gjort.

Fabrikkene i Namsos og Karmøy ble startet på 1970-tallet.