NRK Meny
Normal

– Overraskende kraftige rystelser

Seismologene ble overrasket over hvor mange meldinger de fikk fra folk som hadde merket gårsdagens jordskjelv på 2,1 på Richters skala i Trondheim.

Laster kart, vennligst vent...

Her hadde mandagens jordskjelv sitt episenter.

– Jeg fikk noen telefoner selv og ble forvirra over hvor mange som hadde kjent kraftige ristninger i Trondheim, seniorforsker i seismologi hos Norsar, sier Conrad Lindholm til NRK.

Jordskjelvet, med episenter ved Heggstadmoen i Trondheim, målte rundt 2,1 på Richters skala. Et så svakt skjelv skal vanligvis ikke merkes i det hele tatt, likevel har folk meldt fra om høye smell, glass som klirrer, og hus som ristet.

– Årsaken til at skjelvet kunne kjennes er at det var svært grunt. Vi har ikke så veldig gode målinger i Trondheimsområdet, men trolig var skjelvet på om lag 3000 meters dyp. Det er grunt i jordskjelvsammenheng, sier Lindholm.

Skjer jevnlig

I Trøndelag er det jordskjelv som kan merkes cirka hvert andre eller tredje år.

– Jordskjelv på 2,0 kjenner man vanligvis ikke. Kommer det opp på 3,0 begynner det å kjennes i et område som tilsvarer Trondheim by. Når skjelvet passerer 4,0 vil det kjennes ganske kraftig utover bygrensa også.

– Da vi fikk inn de første meldingene i går kveld, begynte vi å frykte at det kunne være relatert til kvikkleireområdene i Trøndelag. Det var det heldigvis ikke, sier Lindholm.

Jordskjelv forbindes ofte med forflytninger i jordas tektoniske plater. Men de kan også oppstå når en forkastning, eller en sprekk i jordskorpa gir etter på grunn av trykk som har bygget seg opp.

Mest skjelv i vest

Det finnes forkastninger i jordskorpa under hele Norge uten at forskerne har full oversikt over hvor mange og hvor alle er.

– Det er forkastninger under Trøndelag, men det er ikke alt vi greier å se fra overflaten. Det vi vet er at jordskorpa under dere er ganske tykk. Og når vi kommer 15–20 kilometer nede i bakken, begynner det å bli veldig vanskelig å få oversikt over hvordan ting er der nede.

Sogn og Fjordane er det området som har flest jordskjelv. Det skyldes en forkastning som går fra Nordfjord og sørover.

Her var episenteret for jordskjelvet mandag kveld.

Seismologene har sporet episenteret til mandagens jordskjelv til denne krattskogen utenfor Trondheim.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Video fra Trøndelag

Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.
Sverre Magnus Selbach fikk oppfylt fiskedrømmen da han fikk en 1,8 meter lang svartskate på kroken i Trondheimsfjorden.