Hopp til innhold

– Nye regioner et skritt i riktig retning

Fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag mener det er riktig å inndele landet i bare ti regioner slik regjeringa foreslår i ei ny stortingsmelding.

Tore O. Sandvik

Fylkesordfører Tore O. Sandvik har nettopp fått høre stortingsmeldinga om regionreformen der det foreslås at dagens 19 fylker endres til ti regioner.

Foto: Lars Erik Skjærseth/NRK

Sandvik er leder i fylkesordførerkollegiet i Norge og har vært en av pådriverne for å få til en sammenslåing av Nord- og Sør-Trøndelag.

På en pressekonferanse tirsdag sa kommunalminister Jan Tore Sanner at de to fylkene i Trøndelag har kommet lengst og kan bli slått sammen om kort tid.

Fylkesordfører i Trondheim, Tore O. Sandvik. Fylkesordfører i Trondheim, Tore O. Sandvik.

Fylkesordfører og leder av fylkesordførerkollegiet, Tore O. Sandvik (Ap), mener det er bra at landet deles inn i færre regioner.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Alle de 19 fylkene ble i fjor høst oppfordret av kommunalministeren om å ta nabopraten med tanke på en sammenslåing.

Riktig med færre regioner

Tore O. Sandvik mener det er riktig at landet deles inn i ti regioner i stedet for å beholde dagens fylkesinndeling.

– Det er et skritt i riktig retning. Det er en beskjed om at dagens fylkeskommuner er en feil organisering av Norge. Ingen ville delt inn i 19 enheter i dag. Derfor er det riktig å ta et grep og lage færre og større regioner, sier lederen i fylkesordførerkollegiet.

Nye oppgaver

Kommunalminister Jan Tore Sanner sa at de er klare til å foreslå at en rekke oppgaver overføres til nye regioner, mens andre oppgaver trenger flere utredninger.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner

Kommunalminister Jan Tore Sanner foreslår at landet inndeles i ti regioner, og ikke 19 fylker som i dag.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Dette er nye oppgaver som foreslås i stortingsmeldinga:

  • Nye regioner vil få ansvar for utforming og oppfølging av regionale oppgaver.
  • Varsler at de vil se på ulike aktører innenfor næringsområder som Innovasjon Norge, Siva, Forskningsrådet og regionale forskningsfond.
  • Nye oppgaver innen kulturminneoppgaver, tilskudd til private lufthavner, ansvar for utforming av regionale oppdrag og virkemiddel.
  • En region vil som et forsøk få ansvar for regionale næringsprogram for landbruket som i dag forvaltes av fylkesmannen.

Håper på flere oppgaver

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik, håper på flere oppgaver når Stortinget skal behandle denne saken.

– Det er for lite konkret nå. Det er positivt at nye regioner skal få mulighet til å definere hvordan regionene skal se ut.

Han sier at Trøndelag er først i løypa for å få til en ny og sterk region og at dette gir muligheter til å få være med på forsøk med nye oppgaver, slik det beskrives i stortingsmeldinga som er lagt fram tirsdag formiddag.

Anne Marit Mevassvik og Tore O. Sandvik

I slutten av april kan det bli gjort et vedtak i fylkestingene om å slå sammen de to Trøndelagsfylkene. Fra venstre fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik i Nord-Trøndelag og fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag.

Foto: NRK

Siste fra Trøndelag