NRK Meny
Normal

– Nils Arne Eggen gir seg aldri

I kveld leder Nils Arne Eggen Rosenborg for siste gang. Tidligere RBK-spiller Bjørn Wirkola er imponert over trenerlegendens utholdenhet.

Nils Arne Eggen

AVSLUTTER I RBK: Nils Arne Eggen leder RBK for siste gang torsdag kveld.

Foto: Hans H. Bjørstad

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Han er en utrolig person og har et engasjement som er helt utrolig. Jeg beundrer at han klarer å holde på sånn år etter år, sier Bjørn Wirkola til NRK.

I 1971 spilte den tidligere storhopperen på Rosenborg med Nils Arne Eggen som trener. Det endte med klubbens første ”the double”, laget vant både serien og cupen det året.

Spiller og trener

Men Nils Arne Eggens meritter i Rosenborg startet tidligere. I 1960 var han med på å sikre klubbens første cupmesterskap som spiller

Av andre høydepunkter i Nils Arne Eggens RBK-karriere vil kanskje mange også ha med opprykket i 1978. Det året trente han laget opp fra 2.divisjon til det øverste nivået i norsk fotball.

– Han gir seg aldri, han maler og maler helt til det blir som han vil ha det, sier Wirkola, som selv spilte fire sesonger på Lerkendal.

I 1988 vant Rosenborg igjen både serie og cup, og det ble starten på storhetstiden på Lerkendal.

Video: Eggen tar farvel

Nils Arne Eggen

Slo Milan og Real Madrid

En av dem som opplevde treneren Nils Arne Eggen på nært hold var Jahn Ivar ”Mini” Jakobsen. Han husker ei trening, kort tid etter at han var kommet til trondheimsklubben.

– Jeg trodde egentlig at jeg var ganske god. Så fikk jeg plutselig fra sidelinja: …nu må du spreng, ellers så kappe æ av dæ fotan. Og det er klart, da springer du, sier Jakobsen.

På midten av 90-tallet tok Nils Arne Eggen Rosenborg til nye høyder. I 1996 slo de AC Milan borte i gruppespillet i Mesterligaen.

Året etter slo de Real Madrid på Lerkendal. Og mange vil nok også trekke fram lagets borteseier mot Dortmund i 1999, en kamp trønderne vant med tre mål.

Jahn Ivar Jacobsen

Jahn Ivar Jakobsen.

Foto: Tone Iversen / NRK

Mini gir Nils Arne Eggen all ære for suksessen i Europa.

– Husk den ukuelige optimisten da vi dro ut i Europa der han messet at vi skulle angripe og at vi var nødt til å gi motstanderen et problem. Og så tapte vi 0–5, men etter hvert brøt vi barrieren og det er Nils Arnes fortjeneste, sier Jahn Ivar Jakobsen.

Avslutter i Hellas

Torsdag kveld leder Nils Arne Eggen Rosenborg for siste gang. Da møter laget Aris i Hellas i europaligaen.

Det gjenstår å se om det blir siste gang norske fotballtilhengere får oppleve den legendariske fotballtreneren ved laglederbenken.

Nils Arne Eggen har allerede sagt at det frister å fortsette som fotballtrener.