– Nå blir det ro i Senterpartiet

Tidligere statsråd Lars Peder Brekk tror det blir ro i partiet etter valget av ny ledelse og lang tids turbulens.

Lars Peder Brekk

Han ble selv vraket som første nestleder i Senterpartiet i på landsmøtet i 1997. Nå tror tidligere statsråd Lars Peder brekk at roen vil senke seg i partiet.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Det har blitt et godt resultat. Vi har fått en partiledelse som vil evne å dra lasset sammen, selv om det har vært motsetninger mellom de to nestlederne frem mot valget, sier Brekk.

Landsmøtet til Senterpartiet valgte mandag ny partiledelse etter en langvarig diskusjon. Alle var samlet om Trygve Slagsvold Vedum som ny leder. Mer åpent var det om hvem som skulle bli første nestleder av Anne Beathe Tvinnereim og Ola Borten Moe.

– Må jobbe for partiets beste

Montasje Ola Borten Moe og Anne Beathe Tvinnereim

Ola Borten Moe vant kampen mot Anne Beathe Tvinnereim om vervet som første nestleder.

Foto: NTB Scanpix

Borten Moe vant valget med 18 stemmer. Brekk tror ikke det jevne resultatet vil føre til mer splittelse i partiet. Med 160 mot 142 stemmer slo sørtrønderen Anne Beathe Tvinnereim fra Akershus i kampvoteringen om vervet som første nestleder.

– Det er riktig at det ble nærmest dødt løp mellom Anne Beathe Tvinnereim og Ola Borten Moe. Jeg er overbevist om at de vil respektere, og at partiet vil respektere det valget som er gjort. Nå vil de jobbe sammen både til felles og partiets beste, sier Lars Peder Brekk.

– Ulevelig situasjon

Den tidligere landbruksministeren er nå direktør ved Brønnøysundregistrene. Han tror det blir ro i partiet etter at landsmøtet avga sine stemmer i spørsmålet om partiledelsen mandag.

– Det er nødt til å bli ro. Ingen partier kan leve med en situasjon som vi har hatt i det siste. Derfor er de dømt til å jobbe sammen, sier Lars Peder Brekk.

Politikk og personer

Etter at Liv Signe Navarsete varslet sin avgang 11. januar for å skape ro i partiet, har hennes støttespillere tatt sterkt til orde for at også Borten Moe burde ta sin hatt å gå. Etter en langvarig kamp karakterisert som «gjørmebad», mener Lars Peder Brekk at man må legge personstriden til side og heller konsentrere seg om politiske spørsmål.

–Senterpartiet er et viktig parti i den forstand at man har tatt sentrale posisjoner gjennom mange år i mange ulike regjeringer. Jeg tror Senterpartiet vil ha en viktig rolle også fremover. Det må den nye ledelsen sørge for at man klarer å oppnå gjennom et praktisk arbeid som fokuserer på politikk, og ikke på personer, sier Brekk til NRK.