– MC-etablering i strid med reguleringsbestemmelsene

Politikerne i Leksvik sier at motorsykkelklubben Mongols MC er uønsket i kommunen.

Mongols MC Scandinavia

Mongol MC Scandinavia er uønsket i Leksvik.

Foto: Mongols MC Scandinavia

I forrige uke ble det kjent at motorsykkelklubben ønsker å kjøpe et 400 kvadratmeter stort hus i Leksvik i Nord-Trøndelag til klubbens avdeling for Jämtland og Trøndelag.

Mandag behandlet politikerne i Leksvik saken, og de sier at både denne og andre såkalte énprosentklubber er uønsket hos dem.

Leksvik formannskap skriver i en uttalelse:

En eventuell etablering er i strid med:

  • 1. Reguleringsbestemmelsene. Det er regulert som spesialområde og i bestemmelsene for Amborneset står det: Området skal brukes til egenproduksjon av aktiviteter og produkter med basis i natur og friluftsopplevelser.
  • 2. Oppkjøpet Direktoratet for Naturforvaltning har foretatt for å sikre universell til gjengelighet til unik natur og kulturhistorie.
  • 3. Kommunens innsats for å tilrettelegge med rasteplass, kai og tilgang til Trondheimsfjorden.
  • 4. Lokalbefolkningens eierskap gjennom stor frivillig innsats i lang tid.

– Vi vil på det sterkeste anmode eieren av bygget om ikke å selge til en motorsykkelklubb som selv definerer seg på utsiden av samfunnet. Vi har gjennom lang tidd hatt et godt forhold til eieren og regner med forståelse for vårt syn.

Område for natur- og friluftsopplevelser

Formannskapet mener at en klubbetablering i den aktuelle bygningen vil være i strid med reguleringsbestemmelsene for området, som er definert som et spesialområde

– I bestemmelsene for Amborneset står det at området skal brukes til egenproduksjon av aktiviteter og produkter med basis i natur og friluftsopplevelser, heter det i uttalelsen.

De mener også at en slik etablering vil være i strid med et statlig oppkjøp for å sikre tilgjengelighet til natur og kulturhistorie, samt med kommunal innsats for å sikre folk tilgang til Trondheimsfjorden.

I tillegg vil det være i strid med lokalbefolkningens eierskap gjennom frivillig innsats over lang tid, heter det.

– Ikke selg til klubben

Formannskapet i Leksvik anmoder på det sterkeste eieren av bygningen om å ikke selge til motorsykkelklubben.

– Vi har gjennom lang tid hatt et godt forhold til eieren og regner med forståelse for vårt syn, skriver politikerne.

Einar Strøm

Einar Strøm, ordfører (Sp) i Leksvik.

Foto: Nord-Trøndelag fylkeskommune

– Vi vil være tydelig på at vi ikke ønsker denne klubben velkommen, sier ordfører Einar Strøm (Sp) til NRK.

Han sier at de kommer til å bruke reguleringsbestemmelsene for det de er verdt.

– Vi kommer til å bruke det at store deler av dette området er ervervet av Direktoratet for naturforvaltning, og at vi fra kommunen holder på å legge til rette for at dette skal være en utfartsperle i Leksvik, sier Strøm.

– Er ikke kriminelle

Ifølge Mongols MCs hjemmeside er de en såkalt énprosentklubb.

Fredag sa lederen av Mongols MC Scandinavia Jonas Bergdahl at verken kommunen eller politiet har noe å bekymre seg for, og at de ikke er innblandet i kriminell aktivitet.

– Vi har medlemmer som tidligere har begått lovbrudd, men de har sonet sin straff. Man kan ikke straffe mennesker resten av livet for at de har gjort noe dumt.

Han sier de ønsker å komme til Leksvik for å ta det med ro og for å kjøre motorsykkel.

Askim er et annet mulig etableringssted

MC-klubben Mongols har også sett på hus i Askim i Østfold som mulige klubblokaler. Også der møter klubben politikere med sterke motforestillinger.

Politiet frykter at en ny MC-krig kan bryte løs, og leder for taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, Atle Roll-Mathisen, sa i juni til NRK:

– Dersom Mongols får etablere seg i Norge så er det svært alvorlig. Dette er en klubb vi ikke ønsker skal etablere seg her i landet.

Klubbens hovedfiende er Hells Angels og de to klubbene har flere ganger barket sammen i kampen om narkotikaterritorier, skriver TV2.

MONGOLS MC

Mongols mc er etablert i Sverige.

Foto: MONGOLS MC SCANDINAVIA
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.