NRK Meny
Normal

Giske: – Min beste dag på jobben

Næringsminister Trond Giske jubler over at to av Norges nøkkelbedrifter er sikret videre drift.

Trond Giske

Trond Giske mener kraftavtalen som Norske Skog på Skogn signerte med Statkraft er lovende for andre norske bedrifter.

Foto: Rolf Støen/Statsministerens kontor (Montasje)

– Nå har Norske Skog forutsigbare strømforhold i tolv år framover. De er en nøkkelbedrift i hele Midt-Norge, så det betyr mye, sier næringsminister Trond Giske til NRK.no.

Han er storfornøyd over at både papirfabrikken Norske Skog på Skogn og Finnfjord smelteverk i Troms har inngått langsiktige kraftavtaler med Statkraft, og beskriver lille julaften som hans beste dag på jobben som næringminister så langt.

– Avtalen sikrer hundrevis av arbeidsplasser i disse to bedriftene, sier Giske.

– Titusenvis av arbeidsplasser kan bli trygget

Men det er ikke bare derfor han jubler. Giske mener at avtalene lover godt for alle de andre bedriftene i landet som snart skal reforhandle kraftkontraktene sine.

– Dette betyr at det er mulig å få til konkurransedyktige kraftkontrakter for den kraftkrevende industrien. Da snakker vi ikke om hundrevis, men om titusenvis av arbeidsplasser som blir trygget, sier næringsministeren.

I avtalen har partene blitt enige om å vurdere mulighetene for å bruke statens nye garantiordning for kraftkjøp når den kommer på plass. Ordningen skal føre til at kraftselskapene igjen tør å inngå langsiktige avtaler, og også det er en seier for Giske.

– Dette viser at politisk arbeid nytter. Garantiordningen skal ikke subsidiere kraftprisen, men gi Statkraft en trygghet om at de får pengene for kraften sin, selv om det skulle gå så dårlig for Norske Skog at de ikke er betalingsdyktig på kraftkontrakten, forklarer han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Norske Skog Skogn

Norske Skog på Skogn har sikret seg en kraftavtale som varer til og med 2022.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

– En julegave til Norske Skog

Hos Norske Skog i Skogn jubler de over den nye kraftavtalen.

Den gamle går ut i neste uke, og mange har vært nervøse med tanke på om det ble enighet om en ny kontrakt.

– Det er ingen tvil om hva som har vært tema rundt lunsjbordet her i høst og vinter. Jeg er veldig lettet og vet ikke helt hvordan jeg skal klare å beskrive det, men dette er en julegave, sier tillitsvalgt Svein Erik Veie.

Alternativet hadde vært å kjøpe strøm på spotmarkedet, noe som ville blitt uforutsigbart og til tider veldig dyrt.

– Det ligger litt i kortene at det kunne blitt permitteringer dersom vi hadde blitt overlatt til spotmarkedet. Dette er veldig viktig i forhold til forutsigbarheten på kraftleveransen til Skogn, og gjennom avtalen er vi konkurransedyktig, sier Veie.