– Michelin var aldri i Trondheim

– Når Michelins matinspektører har vurdert restauranter i Norge har de ikke vært i Trondheim. Det mener innehaver av restaurant To rom og kjøkken, Roar Hildonen.

Restauratør Roar Hildonen på To rom og kjøkken

Restauratør Roar Hildonen på To rom og kjøkken er sikker på at Michelin-guidens matinspektører aldri har vært i Trondheim.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK

Tirsdag fikk Maaemo i Oslo tre stjerner som første norske restaurant. Samtidig fikk Re-Naa i Stavanger én stjerne, den første utenfor Oslo. Stjernedrysset for norske restauranter begynte for alvor i fjor, da Michelin for første gang ga ut en guide for nordiske byer, gjennom utgivelsen av Guide Michelin Nordic Cities. Den gang reiste de ikke utenfor Oslo, noe de ble kritisert for.

I år droppet de Trondheim.

Kom aldri til Trondheim

Michelin-inspektørene kom seg aldri til Trondheim. Det er restauratør Roar Hildonen sikker på.

– Jeg er sikker på at de ikke har vært i Trondheim. Det vet jeg fordi Michelins inspektører alltid legitimerer seg etter at de er ferdig med et måltid. Deretter intervjuer de de ansatte og spør om de vil være med i guiden.

– De har ikke vært hos oss på To rom og kjøkken, og de har heller ikke vært på Credo eller hos noen andre her i byen. Det ville jeg visst. Derimot visste jeg at de har vært i Stavanger, sier Hildonen på telefon fra Paris, hvor han er på Marché International de Rungis, verdens største matmarked for profesjonelle aktører.

Tap for Trondheim – og for Michelin

Roar Hildonen mener utelatelsen av Trondheim er et tap både for byen og for Micheling-guiden.

– Det å bli satt på kartet i den boka er så viktig at det er et stort tap for Trondheim å ikke havne der. Men det er også et tap for Michelin at de ikke drar til Trondheim.

Han er positiv til at Michelin endelig har begynt å oppdage matnasjonen Norge.

– Det er fantastisk at Maaoma har fått tre stjerner. At Re-Naa også har fått en stjerne unner jeg dem virkelig. Torill og Sven Erik Renaa har virkelig jobbet hardt for å skape det de har fått til på Re-Naa.

– Det er hyggelig at Michelin er på gang i Norge. Kanskje kommer de hit neste år, spør han seg.

Credo restaurant fasaden.

Forventningene var store i Trondheim, uten at Michelin ga noen stjerne til Trønderhovedstaden.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

– Credo fortjener en stjerne

– Hvilke restauranter i Trondheim mener du fortjener å bli vurdert av Michelin?

– Jeg mener at Credo definitivt fortjener en stjerne. De jobber veldig riktig, og har vist stabilitet over mange år. Det er det viktigste kriteriet.

Hildonen peker på at årets norske deltaker i Bocuse d'Or i Lyon i januar 2017, Christopher W. Davidsen, er kjøkkensjef hos Søstrene Karlsen, Kalas & Canasta og Almas, alle tre restauranter i Trondheim.

Vil du selv ha en stjerne?

– Ikke alle vil ha en stjerne. Det er kostbart å vinne en stjerne. Det forplikter. Du må finne på noe nytt hele tida.

– Og så er det noen regler som må overholdes. Som at du må ha større avstand mellom bordene. Det betyr at du må sette opp prisene. Det vil ikke jeg. Jeg vil heller ha vanlige gjester, sier restauratør Roar Hildonen, før han setter kursen mot en bedre lunsj på Pierre Gagnaire i Paris, en restaurant som har tre Michelin-stjerner.