– Medisinens svar på månelandingen

Kreftlege Lawrence Einhorn blir ansett som en pioner innen behandling av testikkelkreft. Torsdag besøkte han St. Olavs Hospital.

Lawrence Einhorn

Kreftlege Lawrence Einhorn har vært med på å utvikle en metode for behandling av testikkelkreft som har ført til at 95 prosent av dem som får denne typen kreft overlever.

Foto: Privat

Onkologen Lawrence Einhorn blir ansett som en av dem som har reddet flest liv i verden. På 70-tallet introduserte han det kostbare stoffet Cisplatin i behandlingen av testikkelkreft. Denne medisinen har sørget for svært gode prognoser, også for dem som får spredning av testikkelkreft.

– Slike gjennombrudd skjer bare en gang i livet, sier Einhorn til NRK. Han mener utviklingen av denne behandlingen er medisinens svar på månelandingen.

At Einhorns behandlingsmetode har fungert kan man også se i statistikken. På 1960-tallet var testikkelkreft den hyppigste dødsårsaken blant unge menn. I dag blir 95 prosent kurert.

Overlevde testikkelkreft

Høsten 2013 ble Stein Frode Haugbjørg rammet av testikkelkreft. Han var til stede under dagens foredrag og hadde et håpe om å få takket Einhorn.

– På mange måter har jeg Lawrence å takke for at jeg har fått sjansen til å fungere slik jeg gjør i dag, Stein Frode Haugbjørg.

Haugbjørg ble inspirert av Einhorn og startet en innsamlingsaksjon til Kreftforeningen. Innsamlingsaksjonen har fått navnet «Great ball on fire».

– Det er jo slik at jeg har én testikkel igjen, og den har vist seg å fungere, forteller Haugbjørg som ble far til en gutt etter operasjonen i 2013.

Pengene Haugbjørg samler inn får til forskning på kreft.

– Forhåpentligvis finnes det en løsning rett rundt hjørnet for andre krefttyper, slik det gjorde for behandlingen av testikkelkreft.

Hjelper mange

– Når vi fikk denne revolusjonerende behandlingen, tiltrakk Einhorns senter i USA seg mange pasienter. De ha behandlet mange tusen pasienter under hans ledelse, forteller Torgrim Tandstad som er overlege ved kreftavdelingen på St. Olavs Hospital i Trondheim.

Dagens behandling av testikkelkreft er veldig lik den behandlingen som ble utviklet av Einhorn.

Einhorn forteller at det er en spesiell opplevelse å fortelle pasientene at de kommer til å bli friske.

– Å se noen inn i øynene å fortelle at de kan kureres og at de kommer til å bli friske er veldig flott, forteller Einhorn.