NRK Meny
Normal

– Med ett var livet over

Russen i Nord-Trøndelag fikk et sterkt møte med den harde virkeligheten. Historier fra foreldre som har opplevd å miste barn i trafikken.

Blomster på ulykkesstedet

Trygg Trafikk vil at russen skal forstå alvoret med alle dødsulykkene i trafikken.

Foto: Tor Aage Hansen

Bare i Nord- Trøndelag døde 10 mennesker i trafikken i fjor. Hittil i år, har 9 omkommet.

Trygg Trafikk gjennomførte i går sitt årlige foredrag for russen i fylket, sammen med tre foreldre fra Stjørdal. De fortalte sterke historier om smertelige tap etter at de mistet tenåringer i trafikkulykker i fjor.

– Jeg har ett ønske til dere. Det er at dere alle sammen skal få oppleve å treffe en kjæreste, få barn og få brukt utdanninga deres og få være funksjonsfriske resten av livet, sier Kristin Laugtug, mor til Simon på 16 år.

Han omkom i trafikken 4. november i fjor.

Han ble påkjørt og drept da han syklet på vei til et førstehjelpskurs i forbindelse med trafikkopplæring.

Odd Egil Lunnan, May Korsveien og Kristin Laugtug

Odd Egil Lunnan, May Korsveien og Kristin Laugtug som alle har mistet tenåringer i trafikken.

Foto: Hege Mari Kvaløsæter / NRK

Mange tragedier

Laugtug og to andre foreldre fortalte sine historier. Historiene om sine barn, alle elever ved Ole Viig Videregående skole. Ungdom som mistet livet i trafikken i 2009.

– På vegen til førstehjelpskurset, da han syklet over E14, ble han påkjørt, så var livet over, sier Laugtug.

Odd Egil Lunnan er far til Stian, en 17 år gammel gutt som mistet livet i fjor, da han kjørte inn i en redningsbil, og døde nesten momentant.

– Vi er glad for at han døde med en gang, slik at han slapp å bli liggende og pines. Jeg håper dere ungdommer tenker på familien deres og foreldrene og at dere ikke påfører dem slike skader som vi er påført, for det er helt forferdelig, sier Lunnan.

Frida Kopreitan og Vegard Holm.

Frida Kopreitan og Vegard Holm var preget av historiene.

Foto: Hege Mari Kvaløsæter / NRK

Preget russen

De sterke fortellingene gjorde inntrykk ungdommene som hadde møtt opp.

– Det får meg til å tenke over hvordan jeg kjører selv, kjørestilen min, sier Vegard Holm.

– Jeg synes det er triste historier . Det er sterkt at de kommer og forteller dette, sier Frida Kopreitan.

Reflekskampanje

Etter at Kristin Laugtug mistet sønnen sin, fikk hun en ide som skal hjelpe til med å øke bevisstheten om trafikksikkerhet. Hun ville lage en reflekslogo med navnet Opplys.

– Jeg på et besøk i klassen for å snakke om dette og hvor flinke de var til å tenne lys. Da sa jeg, tenn et lys, ta på dere refleks. Dette satte seg fast. Vi skulle skape en logo som gir mening, spesielt til russen. Jeg vil ikke at ikke flere skal omkomme i trafikken.

Og etter Ole Viig donerte sitt overskudd på forrige års russefeiring på 20 000 kroner, ble prosjektet til Laugtun virkelig. Hun fikk produsert reflekser med logoen Opplys som hun nå vil gi ut til russen i Nord- Trøndelag med budskapet: Tenn et lys, og bruk refleks.

– Vi ser for oss at kan få dette til å vokse og bli et nasjonalt prosjekt.

– Har effekt

Distriktsleder i Trygg Trafikk Nord- Trøndelag, Idar Ertsaas, sier at møtene med russen blir godt mottatt.

– Jeg synes vi får en fantastisk mottagelse. Russen i Nord-Trøndelag bidrar til at det blir færre trafikkulykker enn det ville vært uten disse årlige kampanjene, sier Ertsaas.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.