NRK Meny
Normal

– Måtte padle for livet

Rekefisker Ulf Garstad (54) padlet for livet da det brant i reketråleren hans utenfor Leka torsdag morgen. Han kom seg unna før ei gassflaske om bord eksploderte.

Brann reketråler

Mannskaper fra redningsskøyta Harald V forsøkte å slokke brannen om bord i reketråleren.

Foto: Morten Larsen/RS Harald V

Redningsetatene fikk melding om brannen klokka 03.50, og brannvesenet på Leka dro ut med en båt og fikk reddet fiskeren.

– Stod om livet

– Det stod om livet, og jeg padlet det jeg kunne for å komme meg unna den brennende båten, forteller rekefisker Ulf Garstad fra Vikna til NRK.

Garstad ligger til observasjon på Sykehuset Namsos torsdag morgen. Røntgenundersøkelsen viser ingen bruddskader, men han er tung i hodet etter å ha pustet inn mye røyk.

– Jeg var på tur ut mot Kjeldværet utenfor Leka da jeg fikk problemer med vinsjen. Jeg hadde fått ut mellom 200 og 250 meter av trålen da vinsjen begynte å fuske. Jeg gikk inn i maskinrommet, men der var det så mye røyk at jeg ikke så noe som helst. Jeg forsøkte å slokke brannen med brannslokkingsapparatet, uten at det hjalp, sier Garstad.

– Kom meg på vannet

Han ga opp forsøket på å slokke brannen, og forberedte seg på å forlate rekebåten.

– Jeg tok med meg mobiltelefonen, redningsdrakt og redningsvest. Så fikk jeg løst ut redningsflåten og kom meg på vannet. Akkurat slik vi har lært det på kurs, forteller Garstad fra sykesenga.

Deretter gikk det fort. Han var livredd for at de tre gassflaskene han hadde om bord i båten skulle eksplodere.

– Jeg ringte nødtelefonen for å varsle om brannen, men rakk ikke å ha på meg redningsutstyret. Været var fint, og jeg begynte å padle for å komme meg unna båten. Jeg padlet det jeg kunne for å unngå eksplosjonen, sier fiskeren.

Hørte eksplosjon

Etter ei stund hørte han den ene gassflaska eksplodere, men vet ikke om de to andre også gjorde det.

– Jeg hørte ikke flere eksplosjoner. Etter ei stund kom brannmannskaper ut i båt og fikk meg i land. Deretter gikk det i ambulanse til Sykehuset Namsos. Jeg har pustet inn en god del røyk, men ellers er formen bra, sier Ulf Garstad.

I 1986 mistet han broren sin i en lignende brann.

– Han døde da det begynte å brenne i båten hans, og jeg begynte å tenke på det mens det brant i min egen båt. Heldigvis gikk det bra med meg. Så får det bare være at båten gikk tapt midt i den beste fiskesesongen, sier Ulf Garstad.

Etterslokking

Redningsskøyta Harald V lå i Rørvik da brannmeldingen kom inn.

– Da vi kom fram brant det godt i båten, og det var lite annet vi kunne gjøre enn å drive etterslokking. Etter ei tid gikk båten ned, forteller skipper Edvin Waagø til NRK.

Den 38 fot lange reketråleren lå bare noen hundre meter fra land da den begynte å brenne.

– Så langt har vi ingen formening om årsaken til brannen, sier operasjonsleder Bård Krogstad hos politiet i Nord-Trøndelag til NRK.

Video fra Trøndelag

Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.
Sverre Magnus Selbach fikk oppfylt fiskedrømmen da han fikk en 1,8 meter lang svartskate på kroken i Trondheimsfjorden.