– Streiken rammer de svakeste

Sterkt funksjonshemmede Martin (7) får ikke sitt vanlige skoletilbud under streiken. Dermed mister han også lyspunktet i en krevende hverdag.

Inger Kaj og Martin Glans

Martin Glans sammen med sin mor Inger Kaj.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Årsaken er at Fagforbundet nekter å innvilge dispensasjon for assistentene hans ved Binde skole i Steinkjer under streiken.

– De svakest rammes

Foreldrene er både oppgitte og frustrerte.

– Det er Martins ve og vel vi har i tankene til alle døgnets timer. Da beskjeden kom fra Fagforbundet følte jeg det slik at jeg ble motarbeidet av mitt eget forbund, sier mor til Martin, Inger Kaj til Trønder-Avisa.

Martin er sterkt funksjonshemmet og lærte å gå for bare et år siden. Sjuåringen mangler språk, og er helt avhengig av hjelp på skolen, både i undervisningen og til stell.

Ingen av lærerne ved Binde skole er tatt ut i streik, men siden Martins to assistenter er tatt ut rammes skoletilbudet til sjuåringen.

Foreldrene har forståelse for streiken, men forstår ikke hvorfor de svakeste må rammes.

– Vi rammes dobbelt. Alle de andre elevene har normal skolehverdag, men ikke Martin. Er det lov å stenge ute bare ett barn, spør Arild Glans, far til Martin.

Han mener multihandikappede og andre pleietrengende bør ha krav på det samme tilbudet også under en streik.

Vil synliggjøre assistentene

Fagforbundet i Steinkjer har diskutert situasjonen, men kommet fram til at dispensasjonssøknaden for assistentene ikke innvilges.

– Assistentene gjør en svært viktig jobb. Det vil vi synliggjøre, sier lokalleder Gunnar Lorås til NRK.no.

I forbindelse med søknaden ga familien beskjed om at de ønsket å bistå selv, slik at Martin kunne gå på skolen. Dette gjelder stell og tilsyn i friminutt.

Dette ble først avvist, men nå har Fagforbundet ombestemt seg.

– Etter å ha diskutert dette på sentralt hold har vi bestemt at familien kan hjelpe i disse situasjonen. Gutten har derfor nå et skoletilbud, sier Lorås.

Må likevel være hjemme

Men så enkelt er det ikke har foreldrene funnet ut. Assistentene bidrar også i undervisningen, og da hjelper det ikke at familien kan bistå med stell og pass.

– I praksis har ikke Martin noe skoletilbud. Assistentene hans skulle stå for både undervisning og annen hjelp de nærmeste dagen. Vi er helt avhengige av dem, og er derfor like langt, sier Glans.

Faren har opprettet en egen side på Facebook og har mange støttespillere.

– Alle rister på hodet. Ingen skjønner hvordan Fagforbundet kan vinne sympati på denne måten, sier han.