– Mangler kunnskap til å uttale seg

Romfolkets talsmann i Trondheim vil ikke snakke med Arbeiderpartiets kommunalråd.

Romleiren ved Nidarosdomen

Det bor omlag 15 personer i leiren. Robert Rydberg Kwick er deres talsmann, siden ingen i leiren snakker engelsk

Foto: Juliet Landrø, NRK

– I den grad dette bør gjøres til en politisk sak, bør politikerene her i Norge som vil gå inn i saken, oppdatere seg på romfolkets situasjon. Da slipper vi flåsete kommentarer, sier romfolkets talsperson i Trondheim, Robert Rydberg Kwick.

– La Frp gjøre sin egen valgkamp

Romfolkdebatten har rast i Norge denne sommeren. Nå har den også kommet til Trøndelag. Utenfor Nidarosdomen i Trondheim sover omlag 15 rom-personer i fire telt. Både Frp og arbeiderpolitiker og kommunalråd i Trondheim, John Stene, har uttalt at de ønsker leiren fjernet fra kirkeområdet.

Kwick mener det er en kunnskapsløs holdning til romfolket, som ikke hører hjemme i debatten. Romfolkrepresentanten ønsket derfor ikke å møte John Stene for å snakke om teltleiren utenfor Nidarosdomen.

– Det er fint om Stene lar Frp drive sin egen valgkamp, sier han til NRK.

(Teksten fortsetter under bildet)

– Bryr oss ikke om overordnede situasjoner

Teltleiren

Fire telt er satt opp utenfor Nidarosdomen. Hvor lenge de får bli, er uavklart

Foto: Juliet Landrø, NRK

Kommunalråd for Arbeiderpartiet, John Stene, har ingen kommentar til at romfolket ikke ønsker en dialog med han.

– At romfolkets representant ikke vil møte meg får stå for hans regning. Det som er vikig for oss er å få til praktiske og realistiske løsninger og ikke overordnede situasjoner som raser inn i denne debatten, sier han.

Romfolket har en lang historie i Europa. I århundrer har nomadefolket vært forfulgt på grunn av kulturkonflikter med fastboende. Stene mener det er et problem som må løses sentralt og ikke av Trondheim kommune.

– Behandles likt som andre tiggere

Stene sier til NRK at det er Stortingets og Regjeringens ansvar å løse problemer knyttet til romfolket. Han sier kommunen gjør det de skal, og tilbyr romfolket i Trondheim litt mat og mulighet for dusjing og vasking. Et tilbud som gjelder for alle som tigger i byen.

Trondheim kommune liker likvel ikke at det campes i kirkeparker og andre parker.

– Derfor har kommunen ingen planer om å legge til rette for rom-personene som bor ved Nidarosdomen.

(Teksten fortsetter under bildet)

Møtte biskopen

Romleiren ved Nidarosdomen.

Biskop Singsaas har gitt menneskene i leiren midlertidig opphold

Foto: Juliet Landrø, NRK

Tirsdag møtte biskop Tor Singsaas romfolket i Trondheim for å diskutere de fire teltene utenfor kirka. Under møtet la romfolkrepresentant Kwick frem tre punkter som romfolket ber om. Det viktigste for romfolket er å slippe å bli jaget, sier han.

Under møtet ble det ikke bestemt hvor lenge menneskene i teltleiren får bli. Ifølge Stene har kommunen ingen plan om fjerne teltene.

– Det er biskopen og kirka sin sak. Vi kan ikke bestemme om Singsaas skal la folk bo på plena hans eller ikke, sier han.

Nå engasjerer Kwick advokat for å få klarhet i romfolket i Trondheim sine rettigheter.