Hopp til innhold

– Koteng er utsatt for et voldsomt press

– I en fotballklubb er det mange hensyn å ta. Det handler ikke kun om økonomisk overskudd, men også sportslig suksess. Ivar Koteng er under press fra flere kanter, sier professor i samfunnsøkonomi.

Stjernen og Koteng

Hroar Stjernen og Ivar Koteng ved en tidligere anledning i Rosenborg. - Det er mange hensyn å ta i en fotballklubb sammenligna med ordinære bedrifter.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Harry Arne Solberg

Harry Arne Solberg, professor i samfunnsøkonomi ved Handelshøgskolen i Trondheim.

– Det er ikke unikt at personer med bakgrunn i næringslivet kommer inn i ledelsen av fotballklubber, sier Harry Arne Solberg, professor i samfunnsøkonomi ved Handelshøgskolen i Trondheim.

– Faktisk har det vært hevda at disse kan miste det kritiske, økonomiske blikket og blir mer opptatt av å sanke poeng enn å telle kroner og øre, sier han.

Blir Koteng værende?

Ivar Koteng er en person som kom fra stor suksess i næringslivet og inn som styreleder i Rosenborg. Men enn så lenge ser det ikke ut til at han har blitt mer opptatt av poengsanking enn pengetelling.

Tirsdag sa han opp daglig leder Hroar Stjernen, og grunnga det med at Rosenborg sto i fare for å bli pengelens med den økonomiske kursen de var på.

Solberg setter et spørsmålstegn ved om Koteng nå blir værende.


– Han er utsatt for et voldsomt press fra supportere, sportslig ledelse og trenere. Det er ulike prioriteringer innad i en klubb, sier Solberg.

Fansen er sosial eier av klubben

Fotballklubber skiller seg fra ordinære bedrifter ved at målsettinga i en fotballklubb ikke er å ha størst mulig økonomisk overskudd. Sportslig suksess er også et mål.

– En fotballklubb er komplisert fordi det alltid vil være forskjellige prioriteringer innad i klubben. Fansen og supporterne er de sosiale eierne av klubben. De har ingen formell makt, men som gruppe står de ganske sterkt, mener Harry Arne Solberg.

Hvis supporterne vender klubben ryggen, vil klubben få problemer.

– De bryr seg ikke om økonomi, annet enn som et instrument til å kjøpe nye spillere hvis det går dårlig, sier økonomiprofessoren.

Også blant de ansatte kan det være ulike prioriteringer.

– Det er naturlig at sportslige ledere og trenere legger mer vekt på å prestere og vinne kamper, mens daglig leder, økonomisjef og styre vil være tvunget til å legge vekt på økonomiske hensyn.

– RBK har ekstra utfordringer

Solberg vil ikke gjette hvordan de siste dagenes hendelser i Rosenborg vil slå ut.

– Men det som er klart, er at RBK i en helt spesiell situasjon. RBK deltok ti år på rad i Champions League, og dette brakte dem inn i en divisjon langt over andre norske klubber, også økonomisk, sier Solberg.

Rosenborg tjente mer på deltakelsen i Champions League enn de andre klubbene i tippeligaen tjente til sammen.

– Klubben har 30 millioner på bok, de eier stadion selv, og de kunne selge tomt til en hotellkjede. Utfordringen er å ikke bruke opp alle pengene på en gang, sier Solberg, som mener RBK er i ferd med å bli innhenta av den grå hverdagen som andre norske klubber lever i.

– RBK har ei ekstra utfordring fordi suksessen har satt sine spor. Kravene er høyere enn i sammenlignbare klubber som Brann, Vålerenga og til dels Viking. Supporterne er mer utålmodige og stiller høyere krav.

Solberg mener at det samme gjelder den sportslige lederen, Erik Hoftun.

– Han har også opplevd suksessen og har store forventninger. Situasjonen er utfordrende. RBK skal gjøre det bra sportslig samtidig som de skal drive sunt økonomisk.