NRK Meny
Normal

– Mange er overivrige

Med rundt 7000 folk på vei mellom Trondheim og Oslo på sykkel, er konkurranseinstinktet høyt. Flere velter, noen forstyrrer deltakerne, andre tar snarveier.

Den store styrkeprøven

De første Trondheimssyklistene har nå kommet seg til Jørstadmoen ved Lillehammer.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

De første Trondheimsrytterne er nå godt på vei sydover. De befinner seg rett nord for Lillehammer, på Jørstadmoen.

– De ser veldig spreke ut til å ha syklet i cirka 14 og en halv time. Vi har hatt noen velt som vi alltid har i denne sporten, men ikke noe alvorlig, sier Morten Mørk, daglig leder i styrkeprøven, til NRK.no.

Hittil har en person veltet på Melhus, hvor vedkommende ble brakt til sykehus med en skulder ute av ledd. Også ved Gjøvik fikk en person bruddskader og ble kjørt til sykehus, men skadene så ikke ut til å være alvorlige.

– Vi har også hatt en episode syd for Lillehammer hvor noen har skutt på rytterne våre med softgun, sier Mørk.

Følg rittet på Styrkeprøvens hjemmesider.

Tar snarveier

Morten Mørk

Morten Mørk, daglig leder i Styrkeprøven, synes det er synd at noen av rytterne ikke følger reglene i konkurransen.

Foto: Privat

Fra Trondheim er det en pulje som starter om natten. Denne er laget for dem som har behov for lengre tid, men det er likevel mange som blir med disse puljene for å komme seg langt frem i rekken.

– Det er faktisk en rytter fra Trondheim som nå ligger helt alene i front. Han passerte Jørstadmoen klokken 11.46. Han har valgt og hoppe over det forbudet vi har om at løypa syd for Dombås er stengt inntil klokken syv om morgenen. Noen er overivrige, men det får vi ta opp med rytter og politi etterpå, sier Mørk.

Mørk mener det er forskjellige grunner til at folk melder seg på Styrkeprøven. Noen vil gjøre det for opplevelsens skyld, andre har et høyt konkurranseinstinkt.

– Hvis man sykler fra Eidsvoll gjør man det for å få en tretimers fin trimtur, men hvis man sykler fra Trondheim, som de beste lagene gjør, er man utrolig godt trent og veldig motivert. Det er en av de få manndomsprøvene vi har igjen, sier Mørk.

Presterer ikke i uvær

Mellom ti og tretti prosent bryter løpet hvert år, men det kommer veldig an på været.

– Noen greier det ikke fordi de ikke har trent nok, ellers er det de som ikke klarer å prestere i regnvær og storm. I år er det derimot veldig greit vær.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.