NRK Meny
Normal

– Må tenke «worst case-scenario»

St. Olavs Hospital og kommuneoverlegen i Stjørdal er forberedt hvis det kommer ebolasmittede med fly til Trondheim lufthavn Værnes.

Akutten ved St. Olavs Hospital

RUSTET MOT SMITTE: En infeksjonsavdeling ved St. Olavs Hospital står klar til å ta imot personer med ebolasmitte. Men pasienter skal i utgangspunktet til Oslo.

Foto: St. Olavs Hospital

Den ebolasmittede norske hjelpearbeideren som har vært i Sierra Leone ble flydd til Oslo lufthavn og videre kjørt til Oslo universitetssykehus Ullevål.

Fly hvor det er mistanke om ebolasmittede skal i utgangspunktet lande i Oslo, opplyser smittevernlege Andreas Rathke ved St. Olavs Hospital til NRK.

– Hvis en smittet likevel lander på Værnes, skal en prøve å sende personen til Oslo for behandling. Men hvis pasienten er for dårlig til å bli transportert til Oslo, tar vi pasienten til St. Olavs Hospital, sier Rathke NRK.

Har øvd

Pasienten fraktes i så fall til en infeksjonsavdeling ved St. Olavs Hospital med en ambulanse som vaskes ned etterpå.

– Vi har helt nye og over gjennomsnittlig gode fasiliteter ved infeksjonsavdelingen, forteller Rathke.

Sykehusansatte har øvd mye ut fra ulike scenarioer de siste to månedene, nettopp grunnet det siste ebolautbruddet, ifølge smittevernlegen.

Kommuneoverlege Leif Vonen

: Kommuneoverlege Leif Vonen i Stjørdal sier de har hatt møter om hvordan beredskapen skal fungere. Likevel tok det altfor lang tid før helsepersonell var på plass på Værnes.

Foto: NRK

– Det er en bekymringsfull situasjon i Oslo. Som du ser der, kan du plutselig få en ebolapasient i Trondheim. En må tenke «worst case-scenario» i denne bransjen, fastslår Rathke.

– Det er utrolig mange detaljer rundt disse pasientene som må ordnes, legger han til.

– Gode nok rutiner

I august ble et helt fly fra Amsterdam holdt igjen på Værnes i over to timer, grunnet frykt for at en av passasjerene om bord var smittet av ebola. Det viste seg at personen kun hadde en uskyldig luftveisinfeksjon.

Helsedirektoratet varslet en gjennomgang av rutinene etter hendelsen. Rapporter viste at ansvarsfordelingen var uklar og håndteringen av situasjonen ikke god nok.

(Saken fortsetter under bildet)

Ebola-smitte

KRITIKK MOT TIDSBRUK: I august ble et helt fly fra Amsterdam holdt igjen på Værnes i over to timer, grunnet frykt for at en av passasjerene om bord var smittet av ebola. Rapporter viste at ansvarsfordelingen var uklar og håndteringen av situasjonen ikke god nok.

Foto: Tor Åge Hansen

Kommuneoverlegen i Stjørdal, Leif Edvard Muruvik Vonen, mente da det tok for lang tid før helsepersonell kom på plass.

– Rutinene er gode nok nå. Det har blant annet blitt mye tydeligere hvilke tiltak jeg kan iverksette med bakgrunn i Smittevernloven. Jeg kan for eksempel sperre utganger på flyplassen, sier Vonen til NRK tirsdag.

Kan skille passasjerene

Stjørdal kommune og Trondheim lufthavn Værnes har ikke fått noe spesielt ansvar for smittevernberedskapen i Norge. Folkehelseinstituttet har gitt kommunene Ullensaker kommune (hvor Oslo lufthavn ligger), Bergen (Flesland) og Tromsø (Langnes) en slik rolle.

Ved mistanke om smitte på vei til Værnes skal flyselskapet og Avinor først varsle kommuneoverlegen i Stjørdal.

– Jeg skal vurdere risikoen både for den smittede og for folk rundt, forteller Vonen.

Kommuneoverlegen skal også få passasjerlistene, slik at helsemyndighetene raskt kan få tak i passasjerene i ettertid.

Avinor har egnede lokaler på Værnes hvor passasjerene kan sluses inn og holdes adskilt fra den smittede og andre passasjerer, opplyser Vonen. Her kan passasjerene også få informasjon om smitten.

Video fra Trøndelag

Lørdagens forestilling ved Kystens arv regnet nesten bort
Foto: Tom Modell Alte
Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal