NRK Meny
Normal

– Må ikke kneble supporterne

– Fotballsupportere skal støtte sin egen klubb og gjøre det ubehagelig for bortelaget, sier fotballsosiolog Arve Hjelseth.

Kjernen

Mange mener språkbruken til Kjernen under søndagens kamp mellom Rosenborg og Molde var for drøy.

Foto: TV2

– Hvis supporterne har sjansen til å få en spiller ute av balanse, så gjør de det, sier fotballsosiolog Arve Hjelseth.

Han er ekspert på supporterkultur og mener det må koke i hodet når man er på kamp, hvis ikke blir spillet kjedelig.

– Det er ikke spillet i seg selv som engasjerer bestandig.

Mange har sett rødt etter Kjernens sjikane mot Molde-spiller Magne Hoseth under søndagens kamp mellom Rosenborg og Molde på Lerkendal.

Les også:

– Ikke uvanlig å bli kalt «svin»

Rop av skjellsord og hetsing har skjedd på mange kamper tidligere. Spesielt i intense rivaloppgjør slik som mellom Rosenborg og Molde.

– Det er ikke uvanlig at spillere blir kalt «svin» eller «rasshøl» fra tribunen, sier Hjelseth.

Fotballsosiologen sier at fotball er slik og har vært slik i mange år. Moralske spørsmål om publikum har eksistert i bortimot hundre år.

– En berømt Aftenposten-journalist kom tilbake fra en kamp i København i 1917 og var forferdet over at publikum tok seg frihet til å holde med ett lag og pipe mot det andre.

Les også:

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Arve Hjelseth

Førsteamanuensis ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, Arve Hjelseth.

Foto: Ella Berit Strugstad Mathisen / NRK

– En avgrenset sfære

Noen tolker det slik at man kan få ut aggresjon gjennom fotballen. Hjelseth mener det er mer rimelig å si at fotballen er en avgrenset sfære hvor man kan uttrykke seg på mindre siviliserte måter enn man gjør ellers.

– Man formulerer seg jo annerledes på jobben enn ved middagsbordet også.

Han sier at han skjønner at folk reagerer og synes det er ubehagelig, men at det da er hans oppgave å få fram at dette er noe som gjelder fotball.

– Fotball er noe helt annet enn håndball for eksempel. Hvis man knebler supporterkulturen så mister man veldig mye. Da vil publikumstallene helt sikkert rase nedover.

Les også:

Over grensen


«Mora til Hoseth er ei hore» var et av mange tilrop mot Moldespilleren. Hjelseth sier at noen spesifikke utsagn, for eksempel når man hetser familien til en bestemt spiller, går man over grensen.

– Jeg mener ikke det er en kjempesak, men jeg tror de aller fleste i Kjernen er enige i at å rope ut om en spillers mor er å gå for langt.

Han synes det er bra at Rosenborg, supporterne og andre klubber diskuterer for å komme frem til noen overordnede kjøreregler.

– Slike retningslinjer kan likevel ikke være for detaljerte. Supporterkulturen er spontan og situasjoner oppstår der og da.

– Et voldsomt adrenalin

Ifølge Hjelseth er det atmosfæren som skapes gjennom den intense rivaliseringen mellom klubber folk tiltrekkes av.

Han mener adrenalinet pumper og at verdens roligste og snilleste mennesker kan bli veldig verbalt aggressive på fotballkamp.

– Når Magne Hoseth kanskje skulle hatt sitt andre gule kort, så er det voldsomt med adrenalin som produseres hos supportere.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.