NRK Meny
Normal

– Barnevernet må ha lov om nødberedskap

Stortinget må bestemme at kommuner må ha nødberedskap i barnevernet etter kontortid. Det mener barneombudet.

Barn av rusmisbrukere

Barneombudet vil ha en lov som pålegger kommunene å ha beredskap i barnevernet.

Foto: Colourbox

Mer enn halvparten av norske kommuner mangler beredskapsvakt i barnevernet etter kontortid.

Dersom akutte barnevernssaker skulle oppstå etter klokken 15.30 på hverdager eller i helgene, er det ingen som tar telefonen. Barneombudet mener det er svært urovekkende at så mange kommuner dropper beredskapsvakten.

– Barn i en akutt situasjon er ekstra sårbare. Barn er uansett en såbar gruppe, men det er svært alvorlig at barnevernet ikke kommer på banen når noen trenger spesiell oppfølging, sier Hanne Rakvåg, rådgiver i barneombudet.

Strykes i budsjettet

I Levanger kommune i Nord-Trøndelag har barnevernsvakten nettopp blitt slettet i kommunebudsjettet. Kommunen sparer 300 000 kroner på å droppe vakttjenesten.

Dukker akutte krisesituasjoner opp, må nå politiet ta mye av ansvaret, ifølge Marit Aksnes, enhetsleder ved barne- og familietjenesten i Levanger.

– Nå blir det ingen å ringe. Det kan man alltids beklage, i alle fall rent faglig, men når vi har et innsparingskrav på 2,5 millioner kroner, så må vi gå på de tjenestene som ikke er lovpålagte, sier Aksnes.

Krever ny lov

Barneombudet mener Stortinget må komme på banen for å sørge for at beredskapsvakt i barnevernet blir lovpålagt.

– Nå må lovgiver pålegge kommunene å ha en slik tjeneste, sier Rakvåg til NRK.

Beredskapsvakta i Levanger rykket ut hver tredje dag utenom normal arbeidstid i 2010. Nå er det ingen som har ansvaret for lignende barnevernssaker. I stedet er det politiet som må rykke ut.

– Her er det et dokumentert behov. Det er svært alvorlig at man sparer inn på denne tjenesten når behovet er dokumentert, sier Rakvåg.

Frykter for barna

Rakvåg mener barnevernloven ikke blir fulgt så lenge kommunene ikke har en beredskapstjeneste.

– Intensjonen med barnevernloven er at barn skal få riktig hjelp til riktig tid. Uten akuttjenesten er faren stor for at barna ikke får det, sier Rakvåg til NRK.

Tomme kontorer i barnevernet

Det er tomme kontorer når de ansatte i barnevernet drar hjem for dagen. Nå vil barneombudet ha en lov som sørger for beredskap i barnevernstjenesten.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.