NRK Meny
Normal

– Livet ble forandret etter Levva Livet

1. februar er det 30 år siden albumet Levva Livet med Åge Aleksandersen kom ut. Platen beskrives i dag som en av de viktigste innen norsk rock, og er blitt lydsporet til en hel generasjon.

Åge Aleksandersen

- Feiring, nei det tror jeg at jeg venter med, sier Åge Aleksandersen. 1. februar var det 30 år siden albumet Levva Livet ble lansert.

Foto: Erlend Lånke Solbu

SEND OSS DITT MINNE: Har du en historie, bilder eller video som viser ditt Levva Livet øyeblikk? Send det til oss!

Fra oktober og mot jul i 1983 spilte Åge Aleksandersen inn det som i ettertid skulle bli en nasjonal musikkskatt. Siden den gang har hele Norge hørt hele eller deler av låtene på Levva Livet.

Åge Aleksandersen

Allerede på den første salgsdagen ble det solgt 40.000 eksemplarer av 'Levva Livet', og ble ganske snart det mestselgende norske albumet fram til da.

Foto: Skaar, Tore, Tore Skaar / SCANPIX

Levva Livet for meg er en historie om da livet mitt ble totalt forandra. Jeg var rimelig godt etablert fra før, men da sangen Lys og varme kom ble alt endret. Da starta rabalderet. Det var et vendepunkt, sier Åge Aleksandersen til NRK.

Ville ikke ha Lys og Varme

Levva Livet kom to år etter albumet Dains me mæ, som var en suksess for Åge Aleksandersen. Men med Levva Livet tok det helt av. Allerede på første salgsdag ble det solgt 40.000 album. Levva Livet ble tidenes mest solgte album i Norge med over 260.000 solgte eksemplarer.

I tillegg gikk albumet inn på VG-lista, og ble liggende der i 37 uker.

Åge Aleksandersen

Åge Aleksandersen fremførte for første gang 'Lys og varme' under Spellemannprisen i 1984. 3 uker senere kom platen 'Levva Livet' som forandret alt.

Foto: Nedrås, Knut / Scanpix

Lys og varme ville jeg ikke ha med på plata. Så lite peiling har jeg da, sier Aleksandersen og ler.

Levva Livet-sangen hadde jeg jo gitt opp siste kvelden i studio. Jeg bestemt meg for at den ikke skulle være med.

Men da tekniker Roger Valstad ba meg prøve en gang til, sang jeg en siste gang og gikk rett ut av studio uten å høre opptaket.

– Jeg bare dro hjem, og var sikker på at heller ikke dette ble med.

(Artikkelen fortsetter under videoen).

Fra restaurant Humla i Oslo i 1984: Åge Aleksandersen spiller gitar og synger "Lys og Varme" i lag med NRK's jentekor.

Video fra restaurant Humla i Oslo i 1984: Åge Aleksandersen spiller gitar og synger "Lys og Varme" sammen med NRKs jentekor.

Traff blink

Men Åge Aleksandersen traff folket midt i hjertet. Anmelderne mente Åge kom med et godt album. Musikkjournalist Tor Marcussen skrev i Aftenpostens morgenutgave 4. februar 1984 en anmeldelse som også traff blink:

«Åge Aleksandersen ikke bare innfrir store forventninger, han sprenger dem. Med sangene på "Levva livet" står han frem ikke bare som en populær rockartist, men som en livets trubadur som har muligheten til å bli en folkekjær hverdagslivsskildrer på linje med en svensk Ulf Lundell eller en norsk Alf Prøysen.»

Åge Aleksandersen

Åge mottok St. Olavs orden av 1. klasse for sin innsats for norsk rock i 2006. Det var fylkesmann i Sør-Trøndelag Kåre Gjønnes som delte ut ordenen på vegne av Kong Harald.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Du store min

Aleksandersen fortalte i 1984 at han ville lage et slags tema over denne utgivelsen med utgangspunkt i det å være liten midt i store konflikter. I så måte stiller tittelsporet Levva Livet og Lys og Varme sterkt.

Åge ville skrive om det å være glad i noen, og mange av tekstene handlet om ham selv. Men med dette plateslippet endret alt seg. Alle fikk et forhold til den da snart 35 år gamle rockeren.

– Det er det fineste en sangskriver kan oppleve, å bli omfavnet på den måten. At folk bruker sangen sånn som de har gjort. Du store min, hvor heldig jeg har vært, sier Åge Aleksanderen i dag.

Lys og Varme tok ett kvarter

Selv om han bare brukte ett kvarter på å skrive sangen, måtte den modnes i ett år først.

– Jeg skulle jo være med på fødselen og så for meg hvordan dette skulle være. Det stemte ikke i det hele tatt for å si det rett ut. Det var knallhardt for han her tosken Åge Aleksandersen, sier han og ler.

Vinflasken sto klar hjemme. Jeg skulle skrive en sang etterpå. Men jeg hadde ikke en sjanse. Det var så voldsomt, så overveldende at det tok ett år å komme seg, og så tok det meg ett kvarter å lage sangen etter at jeg kom meg, ler Aleksandersen.

Åge Aleksandersen

- Jeg skulle nok heller hatt denne suksessen i dag. Da tror jeg at jeg ville vært i stand til å sette mer pris på det. Jeg tok meg ikke tida til å glede meg over det dengang.

Foto: Promo

Klarer det ikke en gang til

6. juni kommer Åge Aleksandersen med sin nye plate, hans 21. soloalbum siden starten i 1975. Og sammen med albumet er en remastret versjon av Levva Livet.

– For tredve år siden så kunne jeg mye mindre enn jeg gjør i dag. Og det er jo kanskje noe av styrken med Lys og Varme.

Det er ikke bestandig at kunnskap en får med seg på reisa hjelper, enkelte ganger kan det skygge for det helt enkle og det fine. Noe så fint som Lys og Varme, det tror jeg at jeg ikke klarer å få til en gang til.

Vil dele minnene

I forbindelse med 30 års jubileet til Levva Livet vil NRK i samarbeid med Åge Aleksandersen forsøke å samle inn minner som folk har til platen og sangene.

Historiene, bildene og videoene skal deles med hele landet i en minnebok som har preget flere generasjoner.

SEND OSS DITT MINNE: Har du en historie, bilder eller video som viser ditt Levva Livet øyeblikk? Send det til oss!

Se portrettet Lørdagsrevyen laget om Åge Aleksandersen i 1984

Se portrettet Lørdagsrevyen laget om Åge Aleksandersen i 1984.

Video fra Trøndelag

Blå himmel og fine forhold- vinterferien er i gang i Trøndelag.
På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.
Et rådyr forvillet seg inn på flyplassen på Røros og måtte reddes ut av ansatte på lufthavna.